SDUBiH
0

Kazne za antidejtonske izjave Radmanovića i Dodika

FENA
Povodom izjava čelnika SNSD-a, SDUBiH traži od visokog predstavnika Valentina Inzka da u skladu sa svojim bonskim ovlastima kazni nosioce očiglednog antidejtonskog djelovanja, jer je, smatra SDU, očigledno da ne postoje domaće snage koje imaju hrabrosti da ovakve izjave i djelovanje sankcioniraju i nazovu pravim imenom.

"U zadnjim izjavama člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i premijera manjeg bh. entiteta Milorada Dodika provijava svjesno, neskriveno, direktno narušavanje ustavnog poretka BiH. Sasvim je jasno, dakle, da premijer manjeg bh. entiteta i ono što predstavlja vladajući SNSD kontinuirano, svakodnevno, vrlo konkretnim taktičkim potezima ostvaruje svoj strateški cilj – disoluciju BiH.

Poricanje ratnih zločina, zločina genocida, koji su potvrđeni pravosnažnim haškim presudama, kao što je mučko grantiranje Tuzlanske kapije i sarajevskih Markala, predstavlja izraz otvorenog vrijeđanja žrtava tih zločina", navodi se u saopćenju SDU-a BiH.

Dodaje se i da zabrinjava činjenica da se ovim metodama služe visokopozicionirani državni funkcioneri BiH koji su u poziciji da smjenjuju rukovodioce agencija za zaštitu zakonitosti koji danonoćno rade na otkrivanju slučajeva korupcije i kriminala i ratnih zločina.

SDUBiH postavlja i pitanje visokom predstavniku Valentinu Inzku da ako ovo nije antidejtonsko djelovanje kako bi on to onda nazvao? Možda subverzivnim djelovanjem, podrivanjem političkog sistema, podrivanjem međunacionalnog povjerenja i tolerancije, što predstavlja i krivično djelo.