Nepovjerenje
56

Kazazović: Za nastavnike nudimo smanjenje norme i 22 učenika u razredu, ali Sindikat odbija

Piše: S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Ministar obrazovanja, nauke i mladih u Kantonu Sarajevo za Klix.ba je govorio o današnjem protestu prosvjetnih radnika, poručujući da su gotovo pristali na sve zahtjeve, ali da se Sindikat oglušio.

"Zahtjevi sindikata i onoga što Vlada KS treba da odluči u najvećoj mjeri odnosi se na standarde i normative. Izašli smo ususret prosvjetnim radnicima i jučer smo vladi proslijedili na usvajanje", kazao je Kazazović.

Drugim riječima, kada je riječ o izmjenama standarda i normativa resorno ministarstvo je predložilo da prosvjetni radnici koji imaju više od 35 godina staža imaju jedan čas nastavne norme manje. Predviđeno je i da razredne starješine imaju jedan čas nastavne norme manje, ali i svi predmetni nastavnici.

"Ponudili smo da minimalan broj u odjeljenju bude 16, optimalan 22, a maksimalan 28 učenika. Predložili smo i da se uvedu psiholozi i sociolozi u sve škole u KS, kao i mobilni tim za inkluziju. To bi nas dodatno koštalo pet miliona i 336 hiljada KM i na to smo spremni. Sindikatu to nije bilo dovoljno, rekli su da nemaju povjerenje da će se sve to sprovesti i nisu odustali od štrajka", dodao je on.

Ministar Kazazović napominje da su prosvjetnim radnicima udovoljili i kada je riječ o smanjenju administartivnih poslova.

"Zaključili smo da se elektronski dnevnik radi i sprovodi samo u onim školama gdje postoje materijalno-tehnički uvjeti, obećali smo da nećemo u ovoj godini raditi nikakve nove reforme, a promijenili smo i Pravilnik o vrednovanju i ocjenjivanju učenika, jer su se nastavnici žalili da iz starog pravilnika proističe dosta kazni. Odlučili smo i da ponovo radimo revidiranje svih nastavnih planova i programa, jer smo dobili pritužbe da su preopširni", kazao nam je Kazazović.