BiH
84

Kazazović: Reducirati gradivo u osnovnim i srednjim školama

FENA
Elvir Kazazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elvir Kazazović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović potvrdio je da postoji inicijativa da se nastavno gradivo u srednjim i osnovnim školama reducira, ali o tome će odlučiti struka.

Ističe da će Ministarstvo samo organizirati neophodne uvjete, s obzirom na to da ne posjeduje kompetencije ni stručni kadar za takve poduhvate.

Za ovu godinu, dodao je, plan je da u osnovnim školama povećaju broj sati tjelesnog odgoja, informatike i engleskog jezika, te će u oktobru biti održani sastanci na kojima će se raspravljati o prijedlozima za izmjenu plana.

"Planiramo reducirati gradivo i u srednjim stručnim školama i već smo proslijedili inicijativu aktivima srednjih stručnih škola da formiraju radne komisije koje će to uraditi u ovoj školskoj godini", kazao je ministar Kazazović.

Također je naveo da postoji inicijativa da se neki predmeti, kao što je "Zdravi životni stilovi", izbace iz nastavnog programa.

"Očekujemo da struka preuzme odgovornost za nastavne planove i programe kao i za kompetenciju nastavnika koji se školuju na našim fakultetima", naglasio je resorni ministar.

Očekuje da će reducirani programi i planovi biti završeni uoči početka sljedeće školske godine.