Problemi u Ilijašu
40

Kazazović: Nemoguće je da ministarstvo i lokalna zajednica nametnu direktora škole

Piše: Dž. L.
Elvir Kazazović (Foto: D. S./Klix.ba)
Elvir Kazazović (Foto: D. S./Klix.ba)
Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo najavio je kako će tražiti smjenu ministra obrazovanja Elvira Kazazovića jer će, kako nam je potvrdio, dati treći glas pri izboru direktora Osnovne škole "Hašim Spahić" u Ilijašu.

Podsjećamo, iz Sindikata tvrde kako u Ilijašu vlada politizacija obrazovanja, izbora direktora i školskih odbora te kako aktuelni predsjedavajući Općinskog vijeća i predsjednik Općinskog odbora Mahir Dević, koji je ujedno i direktor OŠ "Stari Ilijaš", pokušava iskontrolisati situaciju i postaviti podobne direktore.

Kako kaže predsjednik Sindikata Saudin Sivro, prilikom izbora novog direktora OŠ "Hašim Spahić" između četiri kandidata lobiralo se za Nihada Salkića koji nije dobio povjerenje radnika ove škole.

S druge strane, ministar Kazazović kaže kako u ovom sučaju nema mjesta nikakvim političkim malverzacijama.

"Kod izbora direktora, školski odbor sastoji se od četiri člana, i to po jednog predstavnika roditelja, uposlenika, lokalne zajednice i resornog ministarstva. Salkića su u Ilijašu podržali roditelji i lokalna zajednica, a resorno ministarstvo će dati treći glas. Nije tačno ni da on nije imao podršku radnika, jer je u prvom krugu izbora direktora dobio najveći broj glasova uposlenika", kazao nam je Kazazović.

On podsjeća kako je svoj, treći glas, dao i pri izboru direktora u Osnovnoj školi "Džemaludin Čaušević".

Resorni ministar najave iz Sindikata o traženju njegove smjene smatra prijetnjama i ucjenama.

"Ja imam pravo u ime ministarstva podržati bilo kojeg kandidata, a ne koga mi sindikat kaže. Nemam ja šta razgovarati s njima. Ne može Sidikat naređivati ministarstvu koga će podržati za imenovanje direktora. Mi smo uveli četiri glasa pri izboru direktora upravo kako politika ne bi mogla utjecati na izbor direktora. Ministarstvo i lokalna zajednica ne mogu nametnuti svog direktora. To je nemoguće", naglasio je Kazazović koji dodaje kako je u toku svog mandata pretrpio brojne ucjene i pritiske.

Iz Sindikata kažu kako će, kada dobiju zvaničnu potvrdu da je Kazazović dao treći glas za Salkića, tražiti od premijera KS njegovu smjenu, a od skupštinskih zastupnika da podrže premijerov prijedlog.

"Mi smo bili jasni, ministar može promijeniti svoje principe, ali ti principi moraju biti jednaki za sve. Ovo nije ucjena koja se može posmatrati kao loša, već principijelni pritisak kako bismo imali principijelan odnos prema svima. Ista pravila trebaju važiti za sve", istakao je Sivro.

Podsjećamo, Sindikat obrazovanja i odgoja KS već duže vrijeme upozorava kako je obrazovanje u raljama politike. Pored problema s izborom direktora u OŠ "Hašim Spahić", do sada su se dešavali problemi i s izborom direktora u školama "Umihana Čuvidina", "Mehmedalija Mak Dizdar" i "Džemaludin Čaušević".