BiH
287

Kazazović: Ne mogu prosvjetni radnici imati veće plate kad novac trošimo na administraciju

Piše: A. Z.
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u roku od tri mjeseca mora uraditi elaborat kojim će se utvrditi koje škole u Kantonu Sarajevo će postati područne. Ministarstvo će izvijestiti Vladu i Skupštinu KS koje škole ne ispunjavaju zakonske uslove, zbog čega bi trebale izgubiti matičnost.

"Djeca će i dalje ići u škole koje su pohađala, samo će doći do administrativnog spajanja. Recimo, Osnovna škola Silvije Strahimir Kranjčević može biti matična škola, a neka koja je najbliža da izgubi matičnost i pripoji se njoj", kazao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović za Klix.ba.

Gubitak matičnosti znači gašenje uprava i administracija škola, a ministar Kazazović ističe da je ovaj potez nužan upravo kako bi se spriječilo bespotrebno finansiranje administrativnog osoblja.

"Mi sada imamo bibliotekara u školama u kojima ima 200 učenika, kao i u onima gdje ih ima 1.000. Prema evropskim standradima na 50.000 učenika, koliko ih imamo u KS, postojalo bi 30 škola, a mi ih imamo 100. To nema veze ni sa jednom školom posebno. Desit će se reorganizacija i izgubit će samo matičnost, a sve drugo ostaje isto", ističe Kazazović.

Ministar tvrdi da je najbolji primjer JU Djeca Sarajeva, gdje na 30 objekata postoji jedan menadžment, dok s druge strane imamo 39 srednjih škola i 39 adminstracija.

"Možda je previše 30 objekata na jedan menadžment, ali ne mogu nam prosvjetni radnici imati veće plate kad novac trošimo na administraciju", zaključio je ministar.