{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kazazović: Ne mogu prosvjetni radnici imati veće plate kad novac trošimo na administraciju

11.12.2016. u 20:12
287
210
Kazazović: Ne mogu prosvjetni radnici imati veće plate kad novac trošimo na administraciju
287
Kazazović: Ne mogu prosvjetni radnici imati veće plate kad novac trošimo na administraciju
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u roku od tri mjeseca mora uraditi elaborat kojim će se utvrditi koje škole u Kantonu Sarajevo će postati područne. Ministarstvo će izvijestiti Vladu i Skupštinu KS koje škole ne ispunjavaju zakonske uslove, zbog čega bi trebale izgubiti matičnost.
"Djeca će i dalje ići u škole koje su pohađala, samo će doći do administrativnog spajanja. Recimo, Osnovna škola Silvije Strahimir Kranjčević može biti matična škola, a neka koja je najbliža da izgubi matičnost i pripoji se njoj", kazao je ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović za Klix.ba.

Gubitak matičnosti znači gašenje uprava i administracija škola, a ministar Kazazović ističe da je ovaj potez nužan upravo kako bi se spriječilo bespotrebno finansiranje administrativnog osoblja.

"Mi sada imamo bibliotekara u školama u kojima ima 200 učenika, kao i u onima gdje ih ima 1.000. Prema evropskim standradima na 50.000 učenika, koliko ih imamo u KS, postojalo bi 30 škola, a mi ih imamo 100. To nema veze ni sa jednom školom posebno. Desit će se reorganizacija i izgubit će samo matičnost, a sve drugo ostaje isto", ističe Kazazović.

Ministar tvrdi da je najbolji primjer JU Djeca Sarajeva, gdje na 30 objekata postoji jedan menadžment, dok s druge strane imamo 39 srednjih škola i 39 adminstracija.

"Možda je previše 30 objekata na jedan menadžment, ali ne mogu nam prosvjetni radnici imati veće plate kad novac trošimo na administraciju", zaključio je ministar.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li se BiH adekvatno i humano odnosi prema migrantima?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: