BiH
27

Kavazović: U ramazanu smo kroz post iskušavali ljepotu hrane i njeno duhovno značenje

FENA
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović govorio je na prijemu upriličenom prvog dana Ramazanskog bajrama na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, te istaknuo radost koju postači osjećaju na Ramazanski bajram.

"A veličina naše radosti koju osjećamo, danas i u ovim bajramskim trenucima, dozvolite mi da podsjetim, povezana je s onim što smo kao muslimani činili u toku ramazana izvršavajući jednu od pet temeljnih islamskih dužnosti. Mi smo, kroz zahtjevan post koji se sastoji u odricanju od hrane, vode i svih drugih tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca, potvrđivali potpunu predanost Bogu. Svaku večer post smo prekidali s večeri koja se u islamskoj tradiciji zove iftar i već svojim nazivom upućuje na tajnu Božjeg stvaranja koju vjernik postač dodiruje kroz susret s čašom vode na iftaru", kazao je.

U ramazanu smo, precizira on, kroz post iskušavali ljepotu hrane, njeno duhovno značenje.

"U ramazanu smo svaki dan učili Kur'an i slušali hafize. Ramazan je mjesec objave Kur'ana. Dvadeset sedmu noć obilježili smo kao noć kad su iz kosmičkih dubina na plemenito srce Muhammeda, alejhisselam, spuštene prvo riječi Kur'ana: 'Čitaj u ime Gospodara koji stvara! Čitaj plemenit je Gospodar tvoj' Iz tih kapljica rose potekla je rijeka islamske civilizacije kao civilizacije vjere, znanja, vakufa i džemata. Na obalama te rijeke islamske civilizacije koja je potekla u ramazanu u riječima Ikre=Čitaj iznikao je i ovaj fakultet islamskih nauka u čijem atriju se nalazimo, kao najznačajnija visokobrazovna institucija Islamske zajednice u BiH i kao punopravna članica Univerziteta u Sarajevu", navodi on.

Podsjetio je da smo "ovog ramazana obilježili dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici".

"Taj događaj, kao opomena, ulazi ove godine u naš doživljaj i naše iskustvo ramazana. U ovom ramazanu Vijeće muftija donijelo je fetvu koja se odnosi na stradanje muslimana Bošnjaka u Srebrenici. Dozvolite da i u ovoj prilici podsjetim na njen sadržaj: Polazeći od zabrane skrnavljenja života, vjere, dostojanstva, slobode i imovine svakoga pojedinca, kao temeljne zabrane koju je ustanovio časni Šerijat, a koja je sadržana u Allahovoj knjizi Kur'an-i kerimu, u riječima: 'Zbog toga smo mi propisali sinovima Israilovim: ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - to je kao da je sve ljude poubijao...' (El-Ma'ide, 32), i oslanjajući se na hadis Allahovog Poslanika, a.s., izrečen na Oprosnom hadžu: 'O ljudi, vaša krv, vaš imetak i vaše dostojanstvo sveti su vam (haram), kao što vam je svet (haram) i ovaj dan i ovaj mjesec i ovo mjesto...'", istaknuo je.

Efendija Kavazović dodao je da je Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH, kao vrhovno vjersko tijelo muslimana u BiH i Sandžaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i bošnjačkoj dijaspori obavezalo svakog muslimana i muslimanku da čine što je u njihovoj moći kako bi se posljedice genocida otklonile (al-?arar yuzalu).

"Ova vjerska obaveza ima snagu pojedinačne i zajedničke obaveze za sve muslimane i muslimanke. Isto tako, imajući u vidu da je počinjeni genocid obuhvatio šire područje Srednjeg Podrinja, Vijeće muftija proglašava lokalitete Srebrenica i Žepa šehitlucima genocida nad muslimanima Bošnjacima. Ovi šehitluci za trajno imaju svoj hurmet, s posebnim normama ponašanja za muslimane i muslimanke.

Vijeće muftija smatra da je suđenje odgovornima za zločin genocida protiv muslimana Bošnjaka, koje je preneseno na međunarodne i domaće sudove, važno i prihvata odluke sudova. Samim time, svaka osveta koju bi preduzeo pojedinac ili grupa je zabranjena i predstavlja kršenje principa zakonitosti u uređenom ljudskom društvu. Vijeće muftija preporučuje svim muslimanima i muslimankama da čine dobro i da se ponašaju u duhu islama i ulažu veliki napor na zaštiti života, vjere, dostojanstva, slobode i imovine ljudi, bez obzira na njihovu religijsku i nacionalnu pripadnost", kazao je na prijemu prvog dana Ramazanskog bajrama reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović, saopćeno je iz Islamske zajednice u BiH.