Saznaje Klix.ba
12

Kaucija za puštanje Mittala i saučesnika na slobodu je tri miliona KM, sutra odluka suda

A. K.
Pramod Mittal (Foto: AFP)
Pramod Mittal (Foto: AFP)
Kantonalni sud u Tuzli sutra bi trebao donijeti rješenje o puštanju na slobodu Pramoda Mittala i njegovih saučesnika, a kako saznaje Klix.ba, jemstvo, odnosno kaucija iznosi skoro tri miliona konvertibilnih maraka.
Advokatski tim Pramoda Mittala, predsjednika Nadzornog odbora Global Ispat Koksne Industrije Lukavac (GIKIL), člana odbora Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya sa Tužilaštvom TK ranije je vodio pregovore o eventualnom puštanju osumnjičenih na slobodu uz plaćanje kaucije.

O tome je danas u Kantonalnom sudu u Tuzli održano ročište, a prema informacijama do kojih je došao portal Klix.ba, sudska odluka bi trebala biti donesena sutra.

Kako Klix.ba saznaje, iznos kaucije za Mittala i njegove saučesnike iznosi skoro tri miliona KM.

Ukoliko sud donese pozitivno rješenje, prije plaćanja kaucije morat će biti ispunjen i uslov Tužilaštva TK o osiguravanju imovinsko-pravnog zahtjeva koji je vezan za iznos za koji je oštećena kompanija GIKIL u periodu od 2006. do 2015. godine i on iznosi 21 milion KM.

Ovaj novac, ranije su naveli iz Tužilaštva TK, završio je u kompaniji GSHL koja je u vlasništvu Pramoda Mittala, a nalazi se na ostrvu Isle of man u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mittal i saučesnici su uhapšeni prošlog utorka u prostorijama GIKIL-a u Lukavcu, a protiv njih je istraga otvorena 15. jula.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja, Mittal se nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i tamo bi trebao ostati do izlaska iz pritvora.