|

Katolici danas proslavljaju Badnji dan

Katolici danas proslavljaju Badnji dan
0
Klix.ba
24.12.2012. u 08:24
0
komentara
0

dijeljenja
Katolici danas proslavljaju Badnji dan
Katolici širom svijeta danas proslavljaju Badnji dan, uoči Božića - blagdana rođenja sina Božijeg Isusa Krista. U crkvama širom BiH večeras će biti služena svečana misa - ponoćka.
Dan prije velikog katoličkog blagdana Božića nosi naziv Badnjak prema drvcima koja se na taj dan unose u kuću i stavljaju na ognjište, a neki taj naziv dovode i u vezu s riječju bdjeti, jer se tada pobožno bdije u iščekivanju Kristovog rođenja. Na Badnjak se u kuću unosi i kiti božićno drvce i tradicionalno se posti, iako to Katolička crkva ne smatra obaveznim. Ispod božićnog drvca se stavljaju darovi koji se otvaraju ujutro na Božić.

Na Badnjak se priprema bogat i svečan ručak, a za trpezom se okuplja cijela porodica. Nakon toga odlazi se na čestitanje rodbini i prijateljima.

Nakon večere ljudi se okupljaju, oblače svečano i odlaze na ponoćku. Sveta misa ponoćka jedna je od najsvečanijih misa u godini i jedina koja se slavi u pola noći. Prije ponoćke, obično se održava prigodan uvodni program tokom kojeg se izvode božićni igrokazi i recitacije.

U Sarajevu će sveta misa ponoćka biti održana u Katedrali srca Isusova.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.