Episkop Jefrem služio večernju liturgiju u hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci

S
SRNA
6.1.2013. u 20:12
0
0
Episkop Jefrem služio večernju liturgiju u hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci
0
1/4 Episkop banjalučki Jefrem (Foto: SRNA)
2/4 Ispred hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnom Sarajevu (Foto: SRNA)
3/4 Srpska pravoslavna crkva i vjerni narod u Bijeljini obilježili su Badnji dan tradicionalnim paljenjem badnjaka na trgu (Foto: SRNA)
4/4 U prisustvu velikog broja vjernika protojerej stavrofor Ranko Maletić služio je večernje bogosluženje u Prijedoru (Foto: SRNA)
NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem predvodio je večernje bogosluženje i osveštanje badnjaka u hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića.
Vladika Jefrem poručio je da je Badnje veče uvod u sve predstojeće velike hrišćanske praznike, na kojem vjernici molitvama učestvuju u jedinstvenom i neponovljivom događaju u istoriji čovječanstva.

On je okupljenim vjernicima poželio da u domove unesu pretpraznično raspoloženje i da sutra okupljeni oko božićne trpeze pronađu smisao porodičnog života.

"Sa saznanjem da smo djeca Božija i braća među sobom treba da nađemo mogućnost da sa nadom gledamo u sadašnjost i budućnost, a ono što nam fali da steknemo radom i trudom, kako se to hiljadama godina radilo", poručio je vladika Jefrem.

Prema njegovim riječima, nakon Hristovog rođenja više niko nema pravo na pesimizam i beznađe i iz ovog praznika treba izaći duhovno jači i sa saznanjem da se može učiniti sve kada se čini u slavu Boga.

Večernjem bogosluženju prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nalaganje badnjaka obavljeno je u hramu Svete Trojice.

Srpska pravoslavna crkva i vjernici koji poštuju julijanski kalendar obilježavaju danas Badnji dan, pripremajući se za sutrašnju proslavu Božića, najradosnijeg praznika u hrišćanskom svijetu.

Službama bdjenja u hramovima i paljenjem badnjaka u portama, ali i na gradskim trgovima, najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svijet slavi kao početak novog vremena.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: