Nakon sastanka
76

Katica: Ubrzo će biti postavljen videonadzor i uveden kućni red u Migrantskom kampu u Blažuju

I. Č.
Admir Katica (Foto: T. S./Klix.ba)
Admir Katica (Foto: T. S./Klix.ba)
Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, izjavio je nakon današnjeg radnog sastanka na temu migrantske krize da su dogovorene konkretne mjere za poboljšanje sigurnosti i prevenciju kriminaliteta povezanog sa Migrantskim kampom u Blažuju.

Radni sastanak je, nakon posjete zvaničnika Migrantskom centru u Blažuju, održan u prostorijama Općine Ilidža, na kojem su prisustvovali ministar sigurnosti Selmo Cikotić, općinski načelnik Nermin Muzur, ministar unutrašnjih poslova Admir Katica i predstavnica IOM-a Laura Lungarotti.

"Dogovorene su konkretne mjere za poboljšanje sigurnosti i prevenciju kriminaliteta, kao i svih devijantnih ponašanja migranata na tom području, što će se odraziti na poboljšanje sigurnosti samog kampa i sigurnosti samih građana", rekao je Katica.

Napominje da će MUP KS ugraditi videonadzor u Migrantskom centru u Blažuju uz pomoć sredstava Evropske unije i IOM-a, ali i da će biti napravljen kućni red.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Sve je to dio napora da se poboljša sigurnost građana. Danas smo razgovarali samo o Migrantskom kampu s obzirom na to da on predstavlja najvažniji problem migrantske krize. Polovina migranata u BiH je u tom kampu, blizu 3.000", istakao je Katica za Klix.ba.

Osim toga, na današnjem sastanku je dogovoreno da više neće biti migrantskih kampova na području Kantona Sarajevo i da neće biti novih migranata u Migrantskom kampu u Blažuju.