Policija u Sarajevu
163

Katica o nabavci helikoptera: Ne znam otkud cifra od 40 miliona, SBB je potpisao tu mjeru

D. Be.
Admir Katica (Foto: H. M./Klix.ba)
Admir Katica (Foto: H. M./Klix.ba)
Priča da Vlada u Sarajevu planira nabavku helikoptera uz obuku pilota i izgradnju hangara svakim danom sve više dobija na pažnji, a naročito nakon što je jedan od partnera iz šestorke, Savez za bolju budućnost, doveo u pitanje cijelu koaliciju zbog cijene cijelog projekta.
Od trenutka objave informacije o mogućoj nabavci nove višenamjenske letjelice istovremeno su krenuli konstantni napadi iz Saveza za bolju budućnost (SBB) na lidera stranke Narod i pravda i predsjedavajućeg Skupštine KS Elmedina Konakovića, ministra unutrašnjih poslova Admira Katicu, ali i premijera Edina Fortu. Cijeli plan nabavke helikoptera iz SBB-a su nazvali kriminalnim.

Tim povodom u razgovoru za Klix.ba prvi čovjek MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica odbacio je, kako kaže dezinformacije, koje su sve glasnije o tome da vrijednost cijelog projekta iznosi vrtoglavih 40 miliona KM.

"Prvo, želim istaći da se ne radi o finalnoj cijeni, već o pretpostavci koja nije ni blizu iznosa koji se spominje. Mi govorimo o projektu uspostave helikopterske jedinice koja ima više segmenata", rekao je Katica, a zatim pojasnio finansijske projekcije.

Prvi segment je prijem i obuka kadrova. Pretpostavka je da će taj segment trajati od jedne i po do dvije godine i koštat će 1,3 miliona KM. Zatim slijedi nabavka odnosno izgradnja hangara za smještaj helikoptera i pretpostavka je da će koštati između 3 i 5 miliona KM.

"Na kraju dolazi nabavka višenamjenskog helikoptera za 10 miliona dolara, odnosno blizu 17 miliona KM. Na tu cijenu se dodaje dodatna oprema koja daje upotrebnu vrijednost, npr. da letjelica može ići po magli, smanjenoj vidljivosti i slično To je dodatno, prema projekcijama, između 3 do 4 miliona KM", izjavio je Katica.

Dio predviđenih mjera i reformi za MUP koje su usaglasili lideri Šestorke 4. decembra 2018.
Dio predviđenih mjera i reformi za MUP koje su usaglasili lideri Šestorke 4. decembra 2018.

Zbirom navedenog ukupna vrijednost projekta trebala bi iznositi malo više od 27 miliona KM, a projekat do konačne uspostave helikopterske jedinice trebao bi trajati najmanje tri godine.

Ministar Katica ističe kako se nada da će 2022. godine Vlada KS imati helikoptersku jedinicu.

"Krenuo sam u realizaciju mjere koja je predviđena sporazumom Šestorke, jer je potrebno više godina da se završi projekat. Moj cilj je da imamo projekat koji će dugoročno biti na usluzi građanima Sarajeva, a pretpostavkja je najmanje 30 godina. Želimo mlade pilote, ugovorom vezane za KS, želimo imati helikopter koji će osigurati puni kvalitet usluge. Ovakvu vrstu poimanja zasnivam na bazi ekspertske procjene, čovjeka koji je inžinjer vazduhoplovnog saobraćaja i koji je dao finansijsku projekciju i projekciju kvaliteta usluge i projekta", kazao nam je Katica.

Članica SBB-a Sanela Prašović jučer je na Facebooku poručila da Vlada KS planira nabaviti helikopter za enormnu veću cijenu od stvarne vrijednosti. Tako je kao primjer uzela, kako je kazala, isti helikopter koji je kupila kompanija Agrokor 2007. godine za cienu od 2,5 do 3 miliona eura, a da MUP KS planira nabaviti isti za 27 miliona KM, što bi uz obuku pilota i hangar na kraju iznosilo 40 miliona KM.

[FBPOST]https://www.facebook.com/sanela.p.gadzo/posts/2424711824318699[/FBPOST]

Prvi čovjek MUP-a za Klix.ba odgovara da mu nije jasno kako se došlo do te cifre, te da su danas svi "internet eksperti".

"Pojavljuje se teza da cijeli projekat košta 40 miliona KM. Ne znam kako se došlo do te cifre. Na pressu smo tačno rekli kako smo došli do projekcije. Nadam se da će sve na kraju biti i jeftinije", rekao je.

Za izjavu Sanele Prašović, ali i za napade iz vrha SBB-a kaže da se radi o političkoj igri u kojoj ne želi sudjelovati.

"Svi smo u životu postali internet eksperti i ne vjerujem da kao takvi možemo donositi adekvatne zaključke. Zato je važno angažovati pravu struku i prave eksperte koji nam mogu dati prave savjete. Ovo je jedna od 300 mjera koje je potpisala šestorka i nalazi se u dokumentu", kazao je.

Ističe da će se helikopter, ukoliko se projekat privede kraju, koristiti za potrebe MUP-a Ks u specijalnim operacijama, ali da će prvobitno biti namijenjen za pomoć ugroženim i nesrećenim građanima, u različitim situacijama kada je potrebna asistencija helikopterske jedinice.

Iako se u javnosti pojavila informacija da će biti nabavljen isključivo helikopter marke Bell, ministar kaže da to nije moguće predvidjeti jer će biti raspisan međunarodni konkurs. Potencijalni helikopteri su Aribus H145 - eurokopter, Augusta 139, Sikorski S370, Bell 412 i ruski helikopter tipa Mi.

Bell 412, jedan od potencijalnih helikoptera
Bell 412, jedan od potencijalnih helikoptera

Na pitanje kakva je sigurnosna situacija u Kantonu Sarajevo i da li je nabavka skupocjene opreme blago zamazivanje očiju uslijed brojnih pucnjava, ubistava, krađa i razbojništava koja se dešavaju na području KS, Katica odgovara da policija radi sve da se građani osjećaju sigurnije.

"A osjećat će se sigurno ako imamo jak MUP, ako je dobro materijalno i tehnički opremljen. Mi ćemo nastaviti s tim, a pomagat ćemo i druga ministarstva poput onog u Goraždu. Zaista radimo predano da osjećaj sigurnosti građana bude na što višem nivou", dodao je.

Saznali smo da je plan naredne godine uspostaviti video nadzor na području cijelog KS.

"Trenutno imamo video nadzor na ulazima i izlazima iz kantona, sve je pokriveno i ne može se desiti da neko uđe ili izađe, a da to nije zabilježeno. Imamo u planu i izgradnju nove zgrade u kojoj će biti smješten Operativni centar sa centrom za video nadzor", zaključio je.