BiH
83

Kataklizma: Potopljen površinki kop Šikulje, šteta višemilionska

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Površinski kop Šikulje kod Lukavca proživljava najteže trenutke od osnivanja, jer je vodena bujica u potpunosti potopila proizvodni dio, a nanijete su i ogromne štete i svim drugim segmentima ovog privrednog društva. Štete se procjenjuju na nekoliko desetina miliona maraka, a sasvim sigurno proizvodni proces neće biti uspostavljen u narednih nekoliko mjeseci.

"Nama je u ovom trenutku potrebna pomoć svih nivoa vlasti, ali i inostranih partnera. Voda je u potpunosti preplavila površinski kop, a pod vodom je ostalo šest bagera čija je vrijednost po nekoliko miliona maraka i mnoštvo druge izuzetno vrijedne opreme. Dnevno smo proizvodili blizu 3.000 tona uglja koji je isporučivan Termoelektrani Tuzla. U prvi mah sam plakao kada sam vidio da smo u potpunosti potopljeni, ali u ovom trenutku je najvažnije što nije bilo ljudskih žrtava. Faktički smo pojedine naše komorate spašavali u posljednjim trenucima“, kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata PK Šikulje.

Nezvanične procijene govore kako će proizvodnja biti obustavljena nekoliko mjeseci, možda i cijelu godinu dana. Posljedice će najvjerovatnije osjetiti i elektroenergetski sistem naše države.

"Mi smo već krenuli u saniranje nastalih šteta. Uskoro ćemo početi sa ispumpavanjem vode, a kada dođemo do bagera uslijedit će njihova demontaža ili montaža. Ako vam kažem da je pod vodom ostao bager KU-300, težak 1.100 tona, onda vam je valjda jasno kakav nas složen proces očekuje“, kaže Tokić.

Da li je se PK Šikulje mogao odbraniti? Radnici kažu da to nije bilo moguće. Na jednom dijelu vodena bujica je odnijela dva kilometra zemlje, uništila prugu Tuzla – Doboj i svom silinom sručila se u površinski kop čije su mašine bile i na 100 metara dubine.

"Kao što vidite danas imamo samo jedno veliko jezero. Ponavljam kako smo proizvodili 3.000 tona uglja dnevno ili 90.000 na mjesečnom nivou, a procjene govore kako raspolažemo i sa 80 miliona tona dokazanih rezervi uglja. Mi ćemo se boriti za dalji rad, ali bez pomoći svih institucija i nadležnih organa ne vjerujem da ćemo uspjeti. Ako je neko spreman da se odrekne 80 miliona rezervi uglja neka javno kaže“, govori Tokić.

Prizori na mjestu događaja su zastrašujući. Voda koja je dolazila iz korita rijeke Spreče i sa brane jezera Modrac silovitom brzinom je odnijela sve što joj se našlo na putu ostavivši iza sebe samo pustoš.

"Kada je riječ o materijalnoj šteti u privrednim društvima u FBiH smatrma kako smo mi najgore prošli. Branili smo se od Šikuljačke rijeke, ali niko, pa ni mi, nismo mogli dobiti bitku sa vodenom bujicom koja je nadirala iz Spreče i sa brane. Ovdje je odneseno i dva kilometra pruge Tuzla – Doboj, a uništena je i naša pruga sa sedam kolosjeka“, govori naš sagovornik.

Nakon kataklizme, govori Tokić, pojavili su se kradljivci koji vrebaju oko površinskog kopa u namjeri da odnesu bakar, kablove i druge metale.

"O tome smo obavijestili policiju, ali veoma je teško kontrolisati područje od nekoliko hektara. Na imovinu paze i radnici, ali smo se svi orjentisali na saniranje štete i što bržem profunkcionisanju preduzeća. Mi ćemo već sutra imati vanrednu sjednicu Sindikata sa koje ćemo usvojene zaključke proslijediti nadležnim organima“, zaključuje Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata PK Šikulje.

Radnici PK Šikulje danas su vrijedno radili na saniranju štete. Bageri su nasipali uništene puteve, a iz upravnih zgrada iznošeni su uništeni dijelovi namještaja i dokumentacije. Blizu 800 radnika čini vanljudske napore da proizvodnja na Šikuljama zaživi, ali bez konkretne pomoći teško je očekivati da će se to dogoditi u ovoj godini.