BiH
0

Kasumovićev prijedlog za izvršenje Ustavnom sudu BiH

FENA
Zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Fuad Kasumović podnio je danas Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine prijedlog za izvršenje po kome Sudu predlaže da naloži Republici Srpskoj usuglašavanje njenog zakonodavstva u skladu s odlukama Komisije za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH i u pravnom okviru utvrđenom na državnom nivou o pitanju stare devizne štednje.

Takav Kasumovićev prijedlog, saopćeno je iz Ministarstva, jasno je podržao Ured visokog predstavnika svojim dopisom upućenim Ustavnom sudu BiH.

Kasumović je podsjetio Ustavni sud BiH na Odluku Komisije za ljudska prava br: CH/99/1613 od 14.decembra 2005. godine (Firdeusa Jašarević i ostali). Naglasio je da je stavom 11. te odluke Komisija jednoglasno naložila Republici Srpskoj da uskladi svoj pravni okvir s pravnim okvirom Bosne i Hercegovine prije 1. marta 2006. godine, radi uspostavljanja jedinstvenog sistema na cijeloj teritoriji BiH radi rješavanja pitanja stare devizne štednje. Po tom stavu Republika Srpska je bila obavezna uskladiti svoje zakone sa Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje („Službeni glasnik BiH“, broj 28/06, 76/06 i 72/07) koji je donijela Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Međutim, Republika Srpska, kako se navodi u ovom saopćenju, nije ispoštovala Odluku komisije za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH, pa je 5. jula i 16. decembra 2007. usvojila Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe o postupku verifikacije potraživanja i gotovinskih isplata po osnovu računa stare devizne štednje u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 62/07), odnosno Zakon o uvjetima i načinu izmirenja obaveza po osnovu stare devizne štednje emisijom obveznica u Republici Srpskoj („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 1/08). Odredbe te Uredbe/Zakona su u jasnoj suprotnosti s državnim zakonom, naglasio je Kasumović. On dodaje da je cilj ovog njegovog prijedloga da se ispoštuju zakonitost i Odluka Komisije za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH kojom je jasno definirana jedinstvenost rješavanja pitanja stare devizne štednje na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.