Posjeta EU zvaničnika
76

Kasumović od Wigemarka tražio da se u Zenici uvede elektronsko glasanje na izborima

E. M.
Detalj sa sastanka u zgradi Vlade ZDK (Foto: Klix.ba)
Detalj sa sastanka u zgradi Vlade ZDK (Foto: Klix.ba)
Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark danas je posjetio sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje se sastao s premijerom Mirzom Ganićem i razgovarao o aktuelnim pitanjima, a posjetio je i sjedište Gradske uprave Zenica gdje je kao počasni građanin Zenice razgovarao s gradonačelnikom Kasumovićem.

Sastanku u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona osim ministara prisustvovao je i predsjedavajući Skupštine ZDK te premijer ZDK Mirza Ganić koji je Wigemarka upoznao o problemima oko izvoza s kojim se susreće ArcelorMittal Zenica, neravnomjernoj raspodjeli javnih prihoda kao i planova promjene statusa Kantonalne bolnice Zenica u Univerzitetsku bolnicu.

“U ZDK imamo službu koja se bavi međunarodnim odnosima i koju profesionalno ojačavamo. Pokrenuto je dosta aktivnosti od odgovora na upitnik pa do svih zahtjeva koje nam delegira Evropska delegacija. Pored evropskih integracija, otvorili smo i teme koje su problem za ZDK, a jedna od tih tema je i kvota za izvoz kompanije ArcelorMittal Zenica koja ima problem oko izvoza i kvota koje su male za izvoz u EU. Da bismo povećali izvoz i ne došli u situaciju da kompanija lageruje u krugu svoje tvornice, zatražili smo pomoć jer je taj dio direktno u nadležnosti EU i mi sami to ne možemo riješiti”, kazao je Ganić te dodao da su naišli na razumijevanje Wigemarka.

Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Klix.ba)
Lars-Gunnar Wigemark (Foto: Klix.ba)

U sklopu današnjeg sastanka Ganić je zatražio od Wigemarka i da akcioni plan od 13 godina za vraćanje duga od 325 miliona KM koji je “omča oko vrata” Vlade ZDK bude produžen.

“Akcioni plan od 13 godina, koliko nam delegira Vijeće Evrope je veoma mali vremenski period, a danas smo tražili da taj dio za otplatu bude u mjeri koliko je to realno. Ekonomski eksperti bi to izračunali, koliko možemo izdvojiti sredstava godišnje i kako bismo i to riješili”, dodao je Ganić.

Wigemark je istakao kako namjera EU nije bila da se ograniči izvoz iz BiH, nego da se radi o globalnim kvotama gdje se BiH natječe u izvozu u EU s drugim zemljama. Napomenuo je kako su ove mjere trenutno predmetom revizije od strane EU, a konkretne mjere bi trebale biti objavljene početkom oktobra. Naglasio je i da se neke stvari moraju rješavati na lokalnim i kantonalnim nivoima, kao i državnim te da bez su bez te komunikacije ruke Evropske unije vezane.

Nakon razgovora u sjedištu Vlade ZDK WIgemark se uputio kod gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića gdje se razgovaralo o razvoju Zenice, investitorima te napredovanju u proteklih tri godine. Kasumović je istakao da se danas ponovo razgovarao o elektronskom glasanju u Zenici.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

“Sretan sam što je naš sugrađanin Wigemark ponovo posjetio Zenicu i što je ovaj put obišao i kanton. Davno smo poslije općih izbora uputili pismo CIK-u, Evropskoj komisiji i drugim ambasadama jer je želja građana Zenice da se uvede elektronsko glasanje. To je bila moja prva molba, da nam pomogne da sve obezbijedimo što je potrebno i doniramo CIK-u kako bismo bili pilot projekt. Pogledajte ljude nakon izbora, glasali su za jedno, a rezultati pokažu drugo. Ovo je jedini način da ljudi budu zadovoljni i izaberu koga žele”, kazao je Kasumović.

Wigemark je Kasumoviću prenio i informacije o željama Vlade ZDK za prebacivanje zemljišta Kantonalne bolnice Zenica u njihovo vlasništvo kako bi bolnica dobila status univerzitetske, a Kasumović je na to kazao:

“Mi dnevno plaćamo kamatu od 300 KM zbog projekta Plave vode kojeg su oni blokirali dvije godine. Da je svima jasno, sa mnom se ne može razgovarati dok ne deblokiraju grad i mi ćemo to završiti u roku 24 sata. Oko toga se možemo dogovoriti”, dodao je Kasumović.

Wigemark je kazao kako ne vidi smetnju zbog čega Zenica, kao i druge općine ne bi bile u pilot projektu elektronskog glasanja, iskazao je zadovoljstvo učinjenim na području Zenice te dodao da blokade i sabotaže na lokalnim i kantonalnim nivoima nikome nisu dragi, pa ni njemu.