Kraj maćehinskog odnosa
17

Kasumović nakon dvije godine posjetio zgradu Vlade Zeničko-dobojskog kantona

Piše: E. M.
Kasumović na sastanku s Ismetom Sarajlićem i Sanjom Renić (Foto: Klix.ba)
Kasumović na sastanku s Ismetom Sarajlićem i Sanjom Renić (Foto: Klix.ba)
Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović danas je po prvi put posjetio sjedište Zeničko-dobojskog kantona. S obzirom da protekle dvije godine nije bio u dobrim odnosima s odlazećim premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem, ovo je njegova prva posjeta instituciji čiji je centar upravo u Zenici.

Iako je na funkciji gradonačelnika Zenice već dvije godine, Fuad Kasumović nikada ranije nije posjetio sjedište Vlade Zeničko-dobojskog kantona koje je samo nekoliko stotina metara udaljeno od Gradske uprave Zenica, ali ni premijer Galijašević nikada nije došao u Kasumovićevu kancelariju.

Upravo zbog toga, današnja posjeta, odnosno, radno-konsultativni sastanak Kasumovića s novim sazivom Skupštine ZDK izazvao je veliki interes medija. Kasumović je prilikom posjete novoizabranom predsjedavajućem Skupštine ZDK Ismetu Sarajliću kazao da je ona znak poštovanja i pažnje prema važnoj instituciji građana u ZDK.

"Želio sam lično čestitati predsjedavajućem Skupštine Sarajliću i njegovim zamjenicima sa kojima se nadam odličnoj saradnji", izjavio je Kasumović.

Posjeta zeničkog gradonačelnika sjedištu Zeničko - dobojskog kantona, trebala bi nagovijestiti bolji odnos vlasti ZDK prema Gradu Zenica, odnosno njegovim građanima.

"Želim se zahvaliti novom rukovodstvu Skupštine ZDK koje poštuje Grad Zenicu i da ujedno kažem hvala onima, što su obišli druge Općine, a jedino nisu došll u Grad Zenicu. Naime, svi znamo da su bivši predsjedavajući Skupštine ZDK i kantonalni premijer u prethodne dvije godine posjetili sve Općine na teritoriji kantona osim Grada Zenice, čija se uprava nalazi stotinu metara dalje od zgrade institucija ZDK", naglasio je Kasumović nakon posjete Sarajliću i njegovim zamjenicima.

Na kraju je istakao da je uvjeren da će loša praksa vlasti Zeničko-dobojskog kantona koja je imala maćehinski odnos prema Gradu Zenica biti prošlost te da će Zenica, ako ništa, dobiti ono što joj pripada budžetom kao što su vodne naknade, sredstva za civilnu zaštitu, azil za napuštene životinje i druge naknade.

Predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Ismet Sarajlić je rekao da Zenica mora biti najmanje u ravnopravnom položaju sa ostalim općinama kantona, ali da kao administrativno sjedište Kantona treba imati i određeni prioritet. U tom smislu je kazao da nastupa nova era u odnosima Grada Zenica i Skupštine Zeničko- dobojskog kantona, ali i Vlade Kantona nakon njenog formiranja.