Zdenko Milinović
0

"Kasno je da se kvalitetno pripremi i provede popis stanovništva u 2011."

FENA
Milinović: Najveći rast u sektoru energije
Milinović: Najveći rast u sektoru energije
Prema procjeni eksperta Eurostata, za finaliziranje svih pripremnih aktivnosti za popis stanovništva potrebno je između devet i dvanaest mjeseci od dana donošenja zakona, kazao je danas Agenciji Fena direktor Zavoda za statistiku BiH Zdenko Milinović.

"Najveći problem je kartografska podloga za koju, prema izjavama nadležnih, treba oko devet mjeseci da bi bilo spremno do desetog mjeseca, što znači da mi ne možemo u tom kratkom periodu pripremiti sve ostalo“, kazao je Milinović.

Po njegovim riječima, problem nedonošenja zakona se reflektira i na usvajanje proračuna i osiguranje sredstava za sam popis. Također, nikakve pripreme na terenskom radu ne mogu otpočeti bez donošenja zakona.

"Treći je mjesec, ako bi se zakon donio u četvrtom mjesecu, mi ne možemo stići za deseti mjesec da uradimo sve aktivnosti, da pripremimo, tako da ostaje iduća godina kao varijanta“, kazao je Milinović.

Napomenuo je da mali broj zemalja neće imati popis ove godine, a neke zemlje će ga imati iduće godine, jer su tako metodološki predvidjele.

Na pitanje da li se definitivno može reći da u 2011. godini neće biti obavljen popis stanovništva u BiH, Milinović je kazao da on to ne može definitivno reći.

"Zakon donose političari, u zakonu se daje rok za popis. Ne mogu reći definitivno, ali da bi se kvalitetno pripremio i uradio popis, mislim da je već kasno“, kazao je Milinović.

Po njegovim riječima, probni popis, po preporuci eksperta, trebao bi da bude najmanje šest mjeseci prije popisa, a bez zakona nema ni probnog popisa.

Podsjećanja radi, Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine, podržan je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ali je “zaustavljen” u Domu naroda državnog parlamenta.

Nekoliko delegata iz Kluba srpskog naroda nije se slagalo s predloženom odredbom zakona koja je predviđala da će primjena podataka o etničkoj strukturi stanovništva prema popisu stanovništva iz 1991. važiti i nakon okončanja ovog popisa za formiranje vlasti na svim nivoima u BiH sve do potpunog provođenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.