|

Kasim Trnka: Mandat Sakiba Softića zvanično traje i danas

Kasim Trnka: Mandat Sakiba Softića zvanično traje i danas
1
F
FENA
14.2.2017. u 13:13
53
komentara
1

dijeljenja
Kasim Trnka: Mandat Sakiba Softića zvanično traje i danas Kasim Trnka (Foto: Arhiv/Klix.ba
Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine imenovan je agent BiH u Međunarodnom sudu pravde u Hagu prema tužbi BiH protiv Socijalističke Republike Jugoslavije Sakib Softić. Njegov mandat zvanično traje i danas, izjavio je za Fenu bivši agent BiH u ovom sudu, ustavnopravni ekspert Kasim Trnka.
Prema njegovim riječima, ono što stvara sumnju je polemika da li je revizija presude novi postupak ili nastavak ranijeg postupka.

"U Statutu i Pravilima Međunarodnog suda pravde nema odredbe prema kojoj se podnošenje prijedloga za reviziju presude toga suda smatra novim postupkom. Ukoliko je Sud u nekom slučaju, inače rijetkih prijedloga za reviziju, zasnovao novi predmet, za to nije imao uporišta u navedenim dokumentima i mogao je to pravdati samo praktičnim razlozima evidentiranja predmeta. Iz navedenog se može vjerodostojno zaključiti da je prijedlog za reviziju nastavak postupka u kojem se ne otvara rasprava ni o jednom drugom pitanju o kojem je odlučeno, osim o onom koje je označeno u prijedlogu za reviziju", kazao je Trnka.

Ukoliko ovlašteni predstavnik tužene strane ospori aktivnu legitimaciju agenta BiH, o tome, kao o prethodnom pravnom pitanju, nakon rasprave, treba odlučiti Sud.

"Nema mjesta političkom diskursu o kvalitetu mandata agenta", zaključio je Trnka.
Prijavi grešku


Komentari (53)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...