BiH
56

Kasetne bombe velike razorne moći pronađene nedaleko od Sarajeva

Piše: Am. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U mjestu Nahorevo, nedaleko od Sarajeva pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) pronašli su 114 kasetnih bombi iz proteklog rata. Reporteri portala Klix.ba posjetili su ovu lokaciju.

Pripadnici FUCZ-a trenutno rade na osiguravanju lokacije pored porodične kuće gdje su ove eksplozivne naprave pronađene.

Kako je za portal Klix.ba rekao vršilac dužnosti direktora FUCZ Fahrudin Solak radi se o bombama velike razorne moći.

"Radi se o strašnoj količini naoružanja. Naši ljudi trenutno rade na adekvatnom obilježavanju lokacije. U toku dana je planirano uništavanje ovih bombi nedaleko od mjesta pronalaska. Ne smijemo rizikovati i transportovati oružje na velike udaljenosti, niti kroz grad. Oružje će specijaliziranim vozilima biti prikupljeno na jedno mjesto u blizini i detonirano pod zemljom", rekao je Solak za Klix.ba.

Prema izjavi osobe koja je pripadnicima FUCZ-a otkrila lokaciju, radi se o bombama koje su 1992. godine prebačene na ovu lokaciju iz vogošćanskog preduzeća "Pretis", s namjerom da služe za odbranu.

Mještani koji žive u blizini lokacije gdje su bombe pronađene nije evakuirano, no postoji mogućnost da prije detoniranja ovih eksplozivnih naprava nedaleko od mjesta pronalaska, stanovništvo bude izmješteno.

"Lokacija će biti osigurana na najbolji mogući način. Postavit ćemo i vreće s pijeskom okolo rupe u kojoj će biti izvršena detonacija", rekao je Solak.

Kasetne bombe ima 69 zemalja, iako je 2010. godine stupila na snijegu međunarodna konvencija o zabrani te vrste ubojitih sredstava.

U kasetno oružje - artiljerijske granate, bombe i projektile – pakuju se na stotine kasetnih bombica. Kaseta se otvara pri udaru, a bombice široko razbacaju. Neke ne eksplodiraju odmah, već ih neko ili nešto mogu aktivirati i godinama kasnije. Obično su to djeca, privučena malom veličinom predmeta i jarkim bojama.

Bombica može ubiti ili osakatiti žrtvu na 10 do 50 metara od nje. Organizacija "Hendikep internešnal" procjenjuje da 98 odsto žrtava čine civili, a trećinu djeca.