BiH
0

Kasarna "Safet Zajko" data Općini Novi Grad na korištenje

Klix.ba
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj 104. sjednici u Sarajevu donijela Odluku kojom Općini Novi Grad Sarajevo daje na korištenje kasarnu "Safet Zajko“, ukupne površine 109.618 kvadratnih metara s pripadajućim objektima i infrastruktrom, bez naknade, na period od pet godina.

Vlada je ovom odlukom obavezala Općinu Novi Grad da, za potrebe Centralne izborne komisije BiH, riješi pitanje smještaja Centra za brojanje kao i skladištenja glasačkih listića prije objave odluke o raspisivanju i održavanju općih izbora 2014. godine.

Na današnjoj sjednici utvrđen je i Nacrt zakona o trezoru/riznici u FBiH. Razlozi za donošenje novog Zakona sadržani su, prije svega, u harmonizaciji s novim Zakonom o proračunima u FBiH, te u iskustvu tijekom primjene postojećeg Zakona, budući da su u praksi uočeni određeni problemi i nedostaci.

Vlada FBiH danas je utvrdila Prijedlog zakona o inspekcijama koji je usklađen sa prijedlozima i sugestijama iz prethodne parlamentarne rasprave i ponovo ga uputila u Parlament na razmatranje.

Danas je Vlada izmijenila i dopunila Uredbu o načinu vođenja i metodologiji popisa programa državne pomoći u FBiH, te donijela više odluka kojima se odobravaju programi utroška sredstava usvojenih u Budžetu FBiH za 2014. godinu Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

Federalna vlada je na današnjoj sjednici donijela i više odluka vezanih za potraživanja po osnovu stare devizne štednje.

Zbog obaveza članova Vlade 104. sjednica je prekinuta i bit će nastavljena sljedeće sedmice.