BiH
0

Karkin analizirao iskaze svjedoka, Turković se žalio da mu policajci nisu dali da jede

Piše: F. Bakić
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Zijad Turković (Foto: Arhiv)
Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića danas se u Sudu BiH u nastavku završne riječi bavio analizom brojnih iskaza svjedoka Tužilaštva i nekih od vještaka.

Tako je naveo da je pokajnik Isljam Kalender imao i razlog i motiv da ubije Dragana Perišića Bejbija, čiji je pokušaj ubistva stavljen na teret Turkoviću.

"Perišić u sudnici bježi od svega što je rekao, neće da potvrdi ono što bi odgovaralo iskazima iz istrage. Rekao je da nema problema sa Turkovićem, niti je sa Zikom ikada bio sukobu", kaže Karkin.

Analizirao je i iskaze ostalih svjedoka za čiji se pokušaj ubistva tereti Turković. Tako je čitao dio iskaza Mensura Aljičevića u kojem je rekao da sumnja na Turkovića, ali ne tvrdi da je on to organizovao. I Anes Kurbegović, kako nastavlja Karkin, u iskazu navodi da ne vjeruje da su Turković ili neko iz njegovog okruženja pokušali njegovu likvidaciju, te je osporavao tvrdnju da njegov klijent hoće da likvidira Kurbegovića zbog toga što je dobar sa Darkom Elezom, a sve zbog sukoba oko podjele teritorija. Govorio je Karkin i o Elezovom "narcisoidnom" odnosu prema svemu, prilikom saslušanja.

"Elez kaže da ga Zijo zove u pljačku Aerodroma, koju mu je nudio preko posrednika. Na pitanje ko je posrednik, on kaže da se ne sjeća. Govori zatim da mu drugi posrednik priča da mu Zijo prijeti, ali se ni njega ne može sjetiti", ističe Karkin.

Analizirao je Karkin i iskaze svjedoka koji su ranije bili optuženi, te osuđeni po sporazumu Mirze Drinića, Ermina Kekeca, te Hajrudina Memovića čiji je iskaz, kako dodaje, bitan za laži Seada Dumanjića, potom porodice Tolić, Nasera Keljmendija, advokata Mithata Koče i Senada Krehe, za koga tvrdi da je saslušan nezakonito, jer je tada bio Turkovićev branilac te između ostalih Edina Dugalića, Esmira Ferizovića, Edina Džihanića, Nermine Bostandžić i ostalih.

Za neke je rekao da im Sud ne treba poklanjati vjeru, da neki od njih lažu, da su neki u sudnici mijenjali iskaze koje su davali tokom istrage, ali i da pobijaju ono što je pričao Isljam Kalender. Tako Karkin između ostalog, navodi da Turković nije "sređivao u po dana u po noći" Kalenderu da izlazi iz KPZ Kula kada god mu zatreba, što je potvrdio tadašnji direktor zatvora, ali i izvještaj.

Karkin je također, i za svjedoka Semira Cerića Koketa rekao da je lagao u sudnici te se bavio saslušanjima konobara iz objekta Toskana, ali i Koketovog sina na okolnosti posjete Maria Tolića i Wernera Ajdarija ovom objektu.

"Policiji je dostavljen videosnimak o onom što se događalo te večeri, te su vidjeli šta rade, kada ulaze i izlaze Tolić i Ajdari u objekat. Malo kasnije na snimku se vidi da iz objekta izlazi i Koke te nije istina da se tada nalazio na turneji",, naveo je Karkin.

Nakon pauze za ručak i povratka u sudnicu, Turković je je kazao da mu sudski policajci nisu dozvolili da jede, te je od predsjedavjućeg Vijeća Ize Tankića tražio da ga pusti u pritvorsku jedinicu da jede.

"Boli me želudac, pijem tablete i gladan sam. Moram jesti, a oni mi nisu dozvoli još su kazali da je to po vašoj naredbi, iako se ona odnosila samo na Lakića koji je morao sa sobom donijeti ručak", govorio je Turković, zbog čega je napravljena još jedna pauza.

Nastavak iznošenja završnih riječi odbrane zakazan je za 3. oktobar.