BiH
95

Karikature i članci o referendumu: Za nezavisnost ili "za deset u pola", kako je glasala raja, a kako papci

Piše: Irvin Pekmez
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba/Historijski arhiv Sarajevo)
Vrijeme prije, tokom i poslije referenduma o nezavisnosti Bosne i Hercegovine pratili su prigodni novinski članci i karikature.

"Oko 4.500 glasačkih mjesta otvoreno je u 7 časova. Građani Bosne i Hercegovine danas i sutra od 7 do 19 sati imaju priliku da izraze svoju volju i da definišu mapu svog životnog prostora. Odlučuje se o suverenosti i nezavisnosti Bosne i Hercegovine", prve su rečenice broja lista Oslobođenje na prvi dan referenduma.

Sarajevsko Oslobođenje veliku je pažnju posvetilo historijskim danima, 29. februaru i 1. martu 1992. godine, a Historijski arhiv Sarajevo u svojim trezorima čuva najvrednije stranice koje svjedoče vremenu kada se prelamala sudbina Bosne i Hercegovine.

Novinski članci su prikazivali apsurd bosanske stvarnosti, a karikature su oslikavale moguće scenarije te trenutna zbivanja kroz crteže koji govore više od hiljadu riječi.

U Oslobođenju je preovladavala afirmacija ideje o nezavisnosti, uz česte reklame političkih partija i male članke o reakcijama Radovana Karadžića i slaboj izlaznosti u Banjoj Luci.

Historijski arhiv Sarajevo jedna je od malobrojnih ustanova koje danas čuvaju sjećanje na najvažnije dane u modernoj historiji države. Državni arhiv i muzeji imaju nikakvu ili vrlo siromašnu kolekciju predmeta koji bi se mogli dovesti u vezu sa referendumom ili danima koji su mu prethodili.

Prema riječima direktora Arhiva Sejdalije Gušića, materijal iz perioda prije referenduma te glasački listići i plakati nisu mogli tek tako nestati zbog ratnih dešavanja. Ipak, on ne može odrediti razlog zbog čega su historijski važni dokumenti iz tog perioda gotovo nestali.

"Fascinantno je da je teško pronaći i materijal sa prvih poslijeratnih izbora u BiH, a kamoli plakate vezane za referendum", rečeno je za Klix.ba iz Historijskog arhiva Sarajevo.