{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lazović: BiH je nezavisnost odbranila referendumom, oružanom borbom i političkim sredstvima

1.3.2015. u 15:57
84
85
Lazović: BiH je nezavisnost odbranila referendumom, oružanom borbom i političkim sredstvima
84
Lazović: BiH je nezavisnost odbranila referendumom, oružanom borbom i političkim sredstvima
Miro Lazović (Foto: Klix.ba)
U Bosni i Hercegovini se danas obilježava Dan nezavisnosti. Praznik se i nakon dvadesetičetiri godine obilježava samo u jednom bh. entitetu.
Prvog marta 1992. godine na referendum o nezavisnosti odazvalo se 64,31 posto građana BiH, od čega je 99,44 posto glasalo da je za "suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive".

Miro Lazović, tadašnji predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine, prisjeća se burnog perioda raspada bivše Jugoslavije, kada je Bosna i Hercegovina morala birati da li će ostati u "skraćenoj" Jugoslaviji ili prihvatiti prijedlog Badinterove komisije da dozvoli građanima da putem referenduma odluče o budućnosti države.

"To je bio težak period pritisaka na poslanike Skupštine Republike BiH od ljudi iz SDS-a. Uprkos tome, 25. januara u ranim jutarnjim satima poslanici Skupštine RBiH izglasali su referendumsko pitanje koje je 29. februara i 1. marta predočeno građanima. BiH je svoju nezavisnost odbranila putem referenduma, oružanom borbom i političkim sredstvima", kazao je Lazović.

On je dodao da je današnja BiH teritorijalno i politički podijeljena država, ali da je u svakom slučaju omogućeno da se unutrašnja integracija bh. države i društva vrši nenasilnim putem.

"Nažalost, Dan nezavisnosti slavi se samo na pola teritorije BiH. Republika Srpska taj dan ne prihvata i doživljava ga kao dan kada je počeo rat u BiH. Potrebno je na Parlamentu BiH donijeti jedinstveni zakon o državnim praznicima. Državni praznici imaju potrebu da ujedine sve građane BiH i da šire patriotizam, što nažalost trenutno nije slučaj. Entitet RS može imati svoj dan, ali taj dan mora biti kompaktibilan s Dejtonskim mirovnim sporazumom", zaključio je Lazović.

Uprkos tome što je referendumom potvrđena opredijeljenost građana BiH, on je ujedno bio i uvod u trogodišnju agresiju koja je odnijela više od stotinu hiljada života, te ostavila trajne posljedice od kojih se stanovništvo nije oporavilo ni danas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: