Transparency International BiH
3

Karikaturama protiv korupcije: 10 autora nagrađeno sa po 400 KM

FENA
Transparency International Bosne i Herecegovine proveo je Nagradni konkurs za crteže i karikature o korupciji u BiH, s ciljem podizanja svijesti o korupciji i njenim posljedicama po društvo Bosne i Hercegovine , kao i podsticanja aktivizma mladih u borbi protiv korupcije.

Na konkurs su se u periodu od 24.12.2012. do 15.1.2013. prijavila 223 autora koja su svoje radove dostavila e-mailom i poštom.

Tročlana komisija u sastavu: Lian Von Wantoch iz Ambasade SAD u BiH, Sandra Dukić, umjetnica iz Banje Luke i Ivana Korajlić, iz Transparency Internationala BiH, izvršila je pregled i ocjenjivanje radova, prema kriterijima koji su se odnosili na ideju, realizaciju i povezanost rada sa temom konkursa.

Komisija je također nastojala da radovi budu raznovrsni, odnosno da se zastupe različite teme i stilovi, saopćio je danas Transparency International.

Nakon ocjene radova odabrano je 10 autora koji će biti nagrađeni novčanom nagradom u iznosu od 400 KM i čiji radovi će biti izloženi na izložbama u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

Nagrađeni autori su: Dobrunaj Abidin, Filip Andronik, Milena Berić, Amir Ćatić, Adi Habul, Zdravko Jandrić, Džejlana Karaman, Ninoslav Kovačević, Adnan Smajić i Branko Vukojević.