BiH
25

Genocid u Srebrenici kroz karikature: Ne smije se zaboraviti

Anadolija
Udruženje Bošnjaka Izmira u Turskoj organizuje Međunarodno takmičenje karikatura pod nazivom "11. juli, crni dan", kako bi mlade generacije saznale šta se desilo u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Najboljih 100 radova će biti izloženo u pet turskih gradova, a nakon toga i u Srebrenici prilikom obilježavanja genocida.

Predsjednik Udruženja Bošnjaka Izmira Hamza Yavuz je, za agenciju Anadolija, izjavio da je vrlo važno da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici.

"Ne smije se zaboraviti patnja i bol koju su pretrpjeli ti ljudi. U ime mira u svijetu, cilj nam je da se genocid u Srebrenici, ujedno i posljednji genocid u Evropi, nikada ne zaboravi", rekao je Yavuz.

Izjavio je da će o održavanju takmičenja obavijestiti javnost diljem svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

"Mi ćemo putem bošnjačkih udruženja u Njemačkoj i Belgiji obavijestiti javnost o takmičenju. Cilj takmičenja nije samo puko crtanje karikatura, nego da učesnici ali i svijet znaju da se u Srebrenici desio genocid. Bol koja se desila u tom gradu vidjet ćemo kroz karikature", kazao je Yavuz.

Napomenuo je da se na takmičenje mogu prijaviti sve osobe iznad 15 godina starosti, a da prijave traju do kraja maja.

Objasnio je da su na plakatu nacrtali krvavu suzu kako bi simbolički pokazali težinu počinjenog genocida.

"U krvavoj suzi postavljena je figura svijeta i plavi leptir koji pokazuje mjesto masovne grobnice. Želimo reći da je čitav svijet samo posmatrao kada se dešavao genocid u Srebrenici", kazao je Yavuz.

Najbolje tri karikature će biti novčano nagrađene.

Udruženje Bošnjaka Izmira u Turskoj prošle godine je poslalo pismo sa 6.200 potpisa bošnjačkom narodu u BiH, kako bi izrazili solidarnost zbog pretrpljenog genocida u Srebrenici.