Odluke traže hrabrost
149

Karić o pokušajima osporavanja državnosti BiH: Historija nas obavezuje na borbu

S. Š. U.
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (Foto: I. L./Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (Foto: I. L./Klix.ba)
Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, na Svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, istakla je kako historija opominje našu državu i obavezuje sve na borbu za ono što je ljudski i civilizirano.

Karić je posebno pozdravila prvu ženu gradonačelnicu Sarajeva, Semihu Borovac.

"Jedan od najvažnijih datuma je značio povratak Bosne i Hercegovine njenom autentičnom biću. Prije 79 godina, na prvom zasjedanjem ZAVNOBiH-a, ostavljena nam je na čuvanje velika historijska vrijednosti. Bosna i Hercegovina kao republika ravnopravnih naroda izjednačenu sa drugim republikama te antifašizmom izjednačenim sa najvišom društvenom vrijednošću. zahvalni smo učesnicima zajedanja na vizionarskoj odluci koja nam je omogućila da razvoj našehg društva bude utemeljen na evropskim vrijednostima. Na žalost, u zenitu svoje moći i razvoja tokom 90-tih godina prošlog stoljeća, državnost naše domovine je bila još jednom na iskušenju, sigurno najtežem, doživjevši nezapamćenu torturu agresije, etničkog čišćenja, genocida i destrukcije svake vrste te plativši ono najgore, ogromnu ljudsku cijenu. Historijsko iskustvo nije samo učiteljica života, već nas obavezuje na borbu za ono što je ispravno, ljudski i civilizirano. Historijsko iskustvo nas opominje", poručila je gradonačelnica Sarajeva.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Istakla je da su sloboda i oslobođenje zadaci koji nemaju svoj kraj.

"Pokušaj osporavanja BiH, na žalost su i danas prisutni. Na sceni su agresivna retorika i prijetnje. Ovo je vrijeme kad se za svaki pedalj domovine moramo boriti i za njega podjenako boriti. Želim svim građanima uputiti poruku nade i ohrabrenja. Nastojimo biti što bliži, razumijevati i uvažavati se. Donošenje odluka zahtjeva i hrabrost i odlučnost za izgradnju funkcionalne države uvijek prepoznatljivog identieta našeg društva koje je uvijek otvoreno za sve dobronamjerne ljude. Naši časni preci su tokom Drugog svjetskog rata pokazali da i u najtežim momentima, naše društvo, zajedničkim naporima može donijeti izuzetno dobre i značajne odluke. Uvjerena sam da će generacija kojoj pripadam znati cijeniti tekovine prošlosti i dati svoj doprinos ukupnom razvitku. Želim vjerovati u našu snagu i sposobnost za sigurniju budućnost za svakog pojedinca. Ka tom cilju treba da nas vodi i ohrabrujuća preporuka Evropske komisije za kandidatski status BiH. Ne smijemo više stojati na stanici, a vozovi prolaze. Moramo praktično pokazati ozbiljnu posvećenost ostvarujući napredak na svim poljima, kako bismo uočili i stigli voz koji će nas dovesti na naše konačno odredište, u EU i u NATO. Ovog 25. novembra 2022. godine pozivam vas da istrajemo u borbi za evropsku budućnost naše domovine, u kojoj će život biti dostojan svakog našeg čovjeka", poručila je Karić.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Smatra gradonačlnica Sarajeva, da je domovina poput porodice gdje se iz dubine duše istinski voli te je svim građanima, svojoj porodici, poželjela sretan Dan državnosti BiH.