BiH
42

INTERVJU / Kardinal Puljić za Klix.ba: Živimo u vremenu agresivnog sekularizma i potrošačkog mentaliteta

Razgovarao: Semir Hambo
Nadbiskup Vrhbosanske nadbiskupije kardinal Vinko Puljić u razgovoru za Klix.ba upozorio je na komercijalizaciju praznika i previše nametnuti potrošački mentalitet, te naglasio važnost očuvanja duha. Osim toga, Puljić smatra kako trenutno nažalost nemamo vladavinu zakona jednaku za sve, te da Dejtonska struktura nije ogledalo normalne države.

Kardinal Vinko Puljić u videointervjuu za Klix.ba analizirao je posjetu pape Franje Sarajevu, osvrnuvši se na značaj papinog pohoda i iskustva koja trebamo konstantno ponavljati.

"Papa je želio iskazati svoju blizinu zemlji koja prolazi iskušenje. Tom posjetom BiH je ponovo došla u centar medijske pažnje, ali i političke. Papa je mladima dao do znanja da znaju prepoznati vrijednosti u životu i da ne postanu robovi ovisnosti", podsjetio je kardinal Puljić.

Kardinal se prisjetio svojih početaka, svog djetinjstva u Priječanima kod Banje Luke i iskustva odrastanja u velikoj porodici koja mu je dala snagu za sve poteškoće na koje je u kasnijem periodu nailazio. Kardinal Puljić je istakao zadovoljstvo svim onim što je postigao tokom 25 godina, koliko se nalazi na čelu Vrhbosanske nadbiskupije.

"Veoma rado se prisjetim svoga djetinjstva, jer mnogo me lijepih uspomena veže za rodno mjesto. Ja sam odrastao u brojnoj obitelji, među još dvadesetero djece. Bila su to skromna vremena, ali smo imali mnogo radosti. Zato svake godine obilazim rodno mjesto, obilježavamo praznike i družimo se", izdvojio je Puljić.

Vinko Puljić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vinko Puljić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Napomenuo je da je početkom 1990-ih godina imao energije i optimizma da će demokratizacija društva donijeti bolje dane i za vjerske institucije, ali su ratna dešavanja uništila sve nade i snove. Ipak, vjera je ta koja je svim vjernicima dala snagu da prebrode nedaće.

"Ratna dešavanja za mene su bila veliki izazov, trebalo se sačuvati od svega, i od politike i javnog mnijenja, pritisaka lokalnih i međunarodnih i još mnogo toga", istakao je Puljić.

S obzirom na to da se približavaju praznični dani i Božić, kardinala smo pitali da li se nekog Božića naročito rado sjeća i koji bi izdvojio. Iako je teško napraviti izbor u mnoštvu iskustava, kardinal Puljić je izdvojio Božiće iz djetinjstva, ali i skromne dočeke praznika tokom rata u Sarajevu.

"Osim Božića iz djetinjstva, naročito se sjećam onih koje smo dočekivali tokom rata u Sarajevu. U skromnim uvjetima obilježavali smo naše praznike i tek tada sam shvatio šta znači vrednovati život", rekao je Puljić.

Vrhbosanski nadbiskup je također komentarisao komercijalizaciju praznika danas, postavljajući pitanje koliko djeca danas uistinu mogu osjetiti prazničnu ljubav. Puljić je istakao da su praznici danas u sjeni agresivnog sekularizma i potrošačkog mentaliteta, što je u suprotnosti s istinskim porukama koje praznici nose.

Kardinal Puljić u razgovoru sa novinarom portala Klix.ba (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Kardinal Puljić u razgovoru sa novinarom portala Klix.ba (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Nekada nije bilo ni kruha ni ruha, ali je bilo duha, a to je činilo radost života. Nekada nije pisala cijena na poklonu, već je to bio izraz ljubavi. Danas je pitanje koliko djeca doživljavaju ljubav praznika. To je zbog agresivnog sekularizma i potrošačkog mentaliteta koji je ukrao dječiju radost i radost obiteljskog zajedništva. Moramo se tome oduprijeti i vratiti radost duha", smatra Puljić.

Daleko smo od toga da živimo na prostoru gdje imamo vladavinu zakona koja je jednaka za sve. Daleko smo i od toga da smo napravili strukturu, jer Dejtonska struktura nije ni izbliza ogledalo normalne države. U tom kontekstu Crkva može samo upozoravati da takve stvari nisu normalne.

Jedna od Božićnih poruka koju je uputio kardinal Puljić odnosi se na preispitivanje ličnog odnosa prema Božiću i praznicima, gdje bi svi trebali tražiti smisao suštine duha. Naročito je istaknuta poruka roditeljima, naglašavajući da nije smisao u kupovanju skupih poklona svojoj djeci, već u poklanjanju sebe.