U društvu Trivića
657

Kardinal Puljić "u nevjerici" zbog reakcija javnosti povodom mise za žrtve Bleiburga

D. Be.
Vinko Puljić i Milan Trivić
Vinko Puljić i Milan Trivić
Danas je u prostorijama nadbiskupske rezidencije, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u nazočnosti generalnog vikara mons. Slađana Ćosića, primio zamjenika gradonačelnika Sarajeva Milana Trivića.
Povod za ovaj razgovor bila je najavljena Sveta misa u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga u subotu 16. maja 2020. godine.

Katolička tiskovna agencija javlja da se zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, Milan Trivić zahvalio za susret i ukazao na negativne reakcije pojedinih građana Sarajeva, kao i raznih udruženja unutar zemlje i izvana, na vijest o najavljenoj Svetoj misi za žrtve Bleiburga u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, izrazio je spremnost gradskih struktura i vlasti da se poradi na spuštanju nastalih tenzija kako bi se spriječile neželjene posljedice.

Kardinal Puljić je, prenosi KTA, "prije svega izrazio nevjericu i razočarenje zbog činjenice da se uobičajeno slavlje Svete mise za nevine žrtve Bleiburga u javnosti prikazalo kao njegovo osobno pristajanje uz bilo kakav oblik totalitarizma, a samim time i sa zločinima totalitarnih režima, kao što su nacizam, fašizam i komunizam".

Poručio je da se Katolička crkva nikada nije stavljala na stranu niti jedne vlasti, a kamoli onih koje su bile uzrokom tolikih nemilih stradanja.

"Posebno je naglasio da se nijedan zločin ne može braniti niti se smije pravdati, ali, isto tako, da se prema svim nevinim žrtvama, pa tako i onima iz hrvatskog naroda, treba odnositi s jednakim pijetetom. Upravo to je bila prvotna i jedina nakana slavljenja najavljene Svete mise, koju kardinal Puljić, u ime biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije, zbog novonastale pandemije koronavirusa slavi u Sarajevu, a ne u Bleiburgu. S jednakim pijetetom kardinal Puljić redovito sudjeluje na godišnjoj komemoraciji stradanja članova Jevrejske zajednice u Sarajevu. Kao član Međureligijskog vijeća BiH sudjeluje u organizaciji i molitvama na mjestima stradanja u posljednjem ratu", piše KTA.

Izražena je nada da će "isti oni koji su doprinijeli stvaranju negativne klime, pomoći da Sarajevo bude grad suživota i dijaloga".