Vrhbosanski nadbiskup
182

Kardinal Puljić: Iznimno sam potresen smrću mladih osoba u Posušju

B. R.
Saučešće porodicama stradalih kod Ljubuškog izrazio i kardinal Vinko Puljić (Foto: F. K./Klix.ba)
Saučešće porodicama stradalih kod Ljubuškog izrazio i kardinal Vinko Puljić (Foto: F. K./Klix.ba)
Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić je izrazio saučešće porodicama osmero stradalih mladih osoba u mjestu Tribistovo kod Posušja tokom proslave Nove godine.
"Osvanula je tužna vijest na prvi dan Nove godine o tragičnoj smrti osam mladih osoba. Tim događajem sam iznimno potresen i potaknut da uputim ožalošćenim porodicama, kao i cijeloj zajednici vjernika iz kojih stradali potječu, najiskrenije izraze kršćanske sućuti i ljudske blizine", poručio je.

Kardinal Puljić je ožalošćenim porodicama poželio utjehu vjere.

"Duše pokojnih mladih neka Gospodin obasja vječnom svjetlošću i udijeli radosnu vječnost u svojoj božanskoj ljubavi. Svima ožalošćenima želim utjehu vjere koju nam Uskrsli Gospodin darova osiguravši nam uskrsnuće mrtvih i život vječni", naveo je.

Čestitao je i Novu godinu s porukom da je živimo u slozi, miru i vjernosti bogu.

"Danas, kada se u Katoličkoj Crkvi slavi svetkovina Svete Marije Bogorodice, molimo Bogomajku da nas zaštiti od svih tragičnih događanja i neka svojim majčinskim zagovorom prati svaku osobu i svaku porodicu. Svima želim blagoslovljenu 2021. godinu da je proživimo u slozi, miru i vjernosti Gospodinu", izjavio je kardinal Puljić.

Telegrame su ranije tokom dana uputili i mnogi drugi zvaničnici državne i entitetske vlasti.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je proglasila 4. januar Danom žalosti, dok je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine 2. januar proglasila Danom žalosti u cijeloj zemlji. Trodnevna žalost je proglašena u Zapadnohercegovačkom kantonu - 2., 3. i 4. januara.

Podsjećamo, danas je u vikendici kod Posušja pronađeno osam beživotnih tijela. Sumnja se da je uzrok njihove smrti gušenje, a stradali su imali između 18 i 19 godina.