Radi smirivanja
296

Kardinal Puljić: Gradonačelnik Sarajeva je tražio da odustanem od mise za Bleiburg

A. Z.
Vinko Puljić (Foto: F. K./Klix.ba)
Vinko Puljić (Foto: F. K./Klix.ba)
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić govorio je u razgovoru za radio "Mir" iz Međugorja o misi za Bleiburg koja je proteklog vikenda održana u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu. Tom prilikom je kazao da je od njega traženo da odustane od mise, da je dobijao razne prijetnje te da ga je zaboljelo što je zaboravljeno koliko je žrtvovao za Sarajevo i BiH.

Prema njegovim riječima, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je tražio da odustane od mise.

"Traženo je od mene da odustanem od mise radi smirivanja. Rekao sam da nisam nahuškao narod, onaj ko je to radio, neka smiruje", kazao je kardinal Puljić dodajući kako ne vrijede ista pravila za sve.

"U katedrali ne bi bilo mjesta za sve da smo rekli vjernicima da dođu. Mi smo rekli da se mise slave kući, a mi ćemo poštivati upute štaba. Međutim druga strana ima privilegije i medije koji su itekako nahuškali. I onda je nakon svega ovoga glavni huškač rekao kako je sve u redu", kazao je kardinal Puljić.

Tvrdi da je zbog mise dobijao razne prijetnje te da ona nema nikakvu političku pozadinu.

"To je ta komunistička demokratija. To je bilo mučno, jako me je zaboljelo što su u jednom trenutku svi zaboravili koliko sam živio i žrtvovao za ovaj grad i ovu zemlju", naveo je kardinal Puljić, navodeći i da ga je jedan čovjek nazvao svinjom, ali da to najbolje govori o njemu.

Cijeli razgovor možete poslušati na radiju "Mir".