Dio novca dati iz budžeta
55

Karamehmedović zadovoljan prijedlogom Trojke, ali direktor FTV-a želi da sve ostane isto kao ranije

N. V.
Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Predstavnici Trojke su se danas sastali sa direktorima BHRT-a i FTV-a kako bi pronašli rješenje za adekvatno finansiranje javnog servisa. Njihov prijedlog je naišao na odobravanje državnog medija, ali ne i entitetskog koji insistira na tome da za sada stvari ostanu onakve kakve su bile.

Nakon sastanka su se obratili svi učesnici razgovora. Predstavnici Trojke su objasnili da je njihov prijedlog dogovor o pravednijoj raspodjeli novca od RTV takse koju FTV uplaćuje BHRT-u, a da to iz federalnog budžeta bude nadoknađeno FTV-u.

Direktor FTV-a Džemal Šabić pak kaže da je zaključak sastanka i njegov prijedlog da direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović potpiše ugovor sa Elektroprivredom, kakav je bio i do sada ili aneks ugovora na tri mjeseca kako bi se naplata takse nastavila, a da u to vrijeme razgovaraju i dogovore bolja rješenja.

Karamehmedović ističe da ne zna šta će biti s platama radnika s obzirom na to da je s računa za struju u januaru uklonjena stavka o uplati RTV takse, no saglasan je sa prijedlogom Trojke.

"BHRT je predložio jednu pravedniju i zakonitiju raspodjelu takse koja se prikupi u FBiH putem računa Elektroprivrede BiH u narednom periodu. Nažalost, danas je generalni direktor FTV-a insistirao na tome da stvari ostanu onakve kakve jesu, a to za BHRT nažalost nije prihvatljivo jer nas je ovaj način naplate takse i nezakonitog zadržavanja sredstava od strane FTV-a koja pripadaju RTRS-u doveo u situaciju da smo ostali bez ikakvog finansiranja", kazao je Karamehmedović.

Naglasio je da BHRT prihvata prijedlog, kako kaže, "današnjih medijatora na sastanku, dakle lidera Trojke i što se BHRT-a tiče ne postoji nikakav problem da prihvate sve ono što je ponuđeno".

"Drugim riječima, loptica više nije u našem dvorištu. Mi mislimo da je ta ponuda fer i da je više u skladu sa zakonom u odnosu na ono što smo imali posljednjih šest godina... Činimo sve što je moguće da probamo za početak obezbijediti plaću radnicima, a zatim i šire rješavati ovaj problem", dodao je on.", kazao je on.

Iskoristio je priliku i da još jednom ukaže na nezakonitost trenutne uprave FTV-a s obzirom na to da su u tehničkom mandatu već deceniju.

"Moram još jednom da postavim pitanje legaliteta uprave FTV-a u posljednjih 10 godina jer je poznato da je i posljednjem članu UO Goranu Samardžiću i direktoru Džemalu Šabiću istekao mandat 2013. godine i nikada nije produžen u relevantnim zakonodavnim tijelima ove zemlje", ponovio je Karamehmedović.

Govoreći o problemu sa RS-om, ističe da je svaka marka koju duguje taj entitetski servis utužena i da čekaju presudu. Podsjećajući na dug FTV-a prema BHRT-u ističe da je do toga došlo zbog nepoštivanja zakona.

"FTV je u posljednjih šest godina nezakonito zadržali 20 milion KM, tražili smo pravedniju raspodjelu, ali to nažalost nije bio slučaj, ja sam spreman da podnesem sve posljedice eventualnih grešaka, sigurno ih je i bilo, ali ovu situaciju u kojoj se našao BHRT nije izazvao naš menadžment nego jer se ne poštuje zakon koji je usvojen 2005. godine u parlamentu", poručio je on.

S tim se ne slaže Šabić koji tvrdi da rukovodstvo BHRT-a manipuliše informacijama.