{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karamehmedović: BiH bi mogla biti jedina država u Evropi bez prijenosa EP-a

F
30.5.2016. u 18:28
133
103
Karamehmedović: BiH bi mogla biti jedina država u Evropi bez prijenosa EP-a
133
Karamehmedović: BiH bi mogla biti jedina država u Evropi bez prijenosa EP-a
Upravni odbor BHRT-a danas je donio odluku da od 30. juna privremeno prekine produkciju i emitovanje programa, a zbog te odluke upitan je i prijenos evropskog nogometnog prvenstva koje će biti održano od 10. juna do 10. jula u Francuskoj.
Kako je Feni kazao generalni direktor Javnog RTV servisa BiH Belmin Karamehmedović, Evropska mreža javnih emitera (EBU), koja je vlasnik prava na emitiranje evropskog prvenstva, obavijestila je BHRT da će joj biti uskraćene sve usluge ako ne poćne otplaćivati višemilionska dugovanja.

"EBU, čija je BHRT članica od samog osnivanja, obavijestio nas je da će nam od 1. juna biti uskraćene sve usluge ukoliko ne izmirimo obaveze u vrijednosti od 2,5 miliona KM do kraja ovog mjeseca i ako poslije toga u ratama ne nastavimo otplaćivati nagomilani dug u iznosu većem od šest miliona švicarskih franaka. AKo ne učinimo ništa na izmirenju dugova, uslijedit će isključenje iz članstva EBU-a, što bi predstavljalo veliki udarac za BHRT i državu BiH", izjavio je Karamehmedović Feni.

Generalni direktor naglašava da BHRT trpi ogromnu štetu zbog pada naplate RTV takse i dugovanja entitetskih emitera od 25 miliona KM, Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona, i Radio-televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM.

"Od početka godine do aprila gubitak BHRT-a iznosi više od 1.100,000 KM u odnosu na isti period u prošloj godini, jer građani masovno otkazuju fiksne telefonske priključke i ne izmiruju zakonsku obavezu plaćanja RTV takse, što je osnovni izvor finansiranja javnih servisa u BiH. Drugi razlog koji je doveo do ove katastrofalne finansijske situacije su velika dugovanja dva entitetska servisa prema BHRT-u. Sankcija EBU-a je logična posljedica dugogodišnjeg stanja koje vlada u sistemu javnog emitiranja u BiH", objasnio je Karamehmedović.

Naglašava da BHRT ni približno nema novac koji EBU potražuje i kako bi obezbijedio prava na prijenos utakmica evropskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, zbog čega bi Bosne i Hercegovina mogla postati jedina država u Evropi koja svojim građanima neće moći prikazati utakmice s prvenstva.

Dodaje da je BHRT trenutno u fazi pregovora s potencijalnim marketinškim partnerima, kojima bi BHRT ponudio reklamiranje tokom EP-a, ali da će mnogo toga zavisiti od volje čelnika EBU-a da prihvate drugačiji model isplate dugovanja BHRT-a.

"Prikupljamo informacije o mogućim prihodima koje bismo mogli ostvariti prikazivanjem EURA. Kada sagledamo sve opcije obavijestit ćemo EBU o mogućim rješenjima i mogućnostima da isplatimo dio potraživanja, a hoće li to biti dovoljno čelnicima EBU-a teško je sada reći", zaključio je Karamehmedović u izjavi za Fenu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: