BiH
328

EBU odlučio: BHRT će ipak prenositi Evropsko prvenstvo u nogometu

Piše: S. H.
Uprkos finansijskim dugovanjima BHRT će ipak moći prenositi Evropsko prvenstvo u nogometu, saopćila je danas Evropska radiodifuzna unija (EBU).

Generalna direktorica EBU-a Ingrid Deltenre kazala je da je nakon razgovora sa čelnim ljudima BHRT-a ipak odlučeno da se da dozvola državnoj televiziji naše zemlje za prijenos utakmica Evropskog prvenstva u nogometu.

"Situacija u BiH je i dalje kritična, ali nadamo se da će BHRT u dogovoru s državnom vlašću ipak dogovoriti način za otplatu dugova i održiv način finansiranja kako bi građani u BiH mogli uživati u sportskim događajima tokom ljeta", poručili su iz EBU-a.

Odgovor iz EBU-a je stigao u posljednjem trenutku jer BHRT EBU-u duguje šest miliona franaka. BHRT je uputio molbu EBU-u za izdavanje dozvole za prijenos Evropskog prvenstva u nogometu uz uplatu deset posto duga.

BHRT će tako sigurno emitovati program do kraja Evropskog nogometnog prvenstva 10. jula, a iz EBU-a se nadaju da će državne vlasti do tada pronaći najbolji sistem za održivo finansiranje.