O formiranju vlasti
188

Karamatić: Ponovo bih sa SDA pravio vlast, najjeftiniji su u pregovorima

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić kazao je u razgovoru za Klix.ba kako bi od svih političkih stranaka iz Federacije BiH ponovo odabrao Stranku demokratske akcije (SDA) za HNS-ovog partnera u pravljenju vlasti, jer je SDA stranka koja je "najjeftinija u pregovorima".

Stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) još od dana izbora upozoravaju na "nelegitimnost" izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Karamatića smo pitali kako će se Komšićev izbor odraziti na političke procese u BiH.

"Izbor Komšića neće se odraziti posebno. Tim su bošnjački birački poslali jasnu poruku Hrvatima o tome kako nemaju namjeru odustati od prakse biranja političkih predstavnika Hrvata. Komšić u političkom smislu ne znači ništa. On je član Predsjedništva BiH izabran u skladu sa zakonom i prema važećim pravilima, međutim, on u naredne četiri godine neće imati nikakav utjecaj na politička dešavanja u BiH jer sve odluke Predsjedništva BiH idu na verifikaciju u Parlamentarnu skupštinu BiH", rekao je Karamatić.

Još uvijek nije iznađeno rješenje za implementaciju odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na izborno zakonodavstvo. Karamatić smatra da je ustavna kriza u BiH već u toku jer ne postoji način na koji se mogu popuniti Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

"To se može izvesti na mišiće međunarodne zajednice, što će samo biti novi dokaz da je BiH kolonija i protektorat, odnosno da nije suverena država. Takva rješenja se inače donose u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako međunarodna zajednica želi na mišiće progurati da je Pravilnik Centralne izborne komisije (CIK) BiH iznad državnog parlamenta, neka izvole i neka im bude na čast. Ako OHR interveniše pokazat će se da BiH nije suverena država i da nama upravlja četverorazredni gubernator kojeg je poslao neko iz svijeta", kazao je Karamatić.

Šta nam sprema EU u izvještaju

On ocjenjuje da, ukoliko se ne iznađe rješenje za popunu domova naroda, aktuelni delegati neće moći nastaviti obnašati funkcije delegata sve dok se ne izaberu novi. Kako kaže, u Izbornom zakonu BiH jasno piše da mandat izabranih i imenovanih dužnosnika traje četiri godine i da nakon toga ide tačka.

"Sličan slučaj je bio i u Mostaru. Nakon određenog vremena je raspušteno gradsko vijeće jer ljudi jednostavno ne daju funkcionerima doživotni mandat. Uvjeren sam da će se ovaj mandat završiti i da će BiH ući u period u kojem neće imati ko usvojiti bilo kakav zakon. Osim kompletne blokade evropskog puta i svih zakonodavnih aktivnosti dobra stvar je što neće biti novih zaduženja, tako da će barem to pomoći novim generacijama", rekao je Karamatić.

Na konstataciju da se čini kako je HNS usamljen u nametanju izmjena Izbornog zakona BiH s obzirom na to da nijedna politička stranka ne želi pregovarati o izmjenama izbornog zakonodavstva po mjeri HNS-a, Karamatić je kazao da to tako izgleda "gledano iz perspektive sarajevske političke čaršije".

"Vrlo brzo ćete vidjeti u izvještaju o evropskom putu BiH i na sjednicama Evropske komisije da HNS u ovom trenutku ima podršku dominantnog dijela politike međunarodne zajednice. A sarajevske stranke koje pokušavaju odvući BiH u Ujedinjene Arapske Emirate, umjesto u EU, na čelu sa SDA i uz podršku SDP-a, DF-a i ostalih islamističko-džihadističkih stranaka, jednostavno neće uspjeti u svojoj namjeri", kazao je Karamatić.

Sve više političkih stranaka otvoreno poručuje kako neće koalirati sa SDA. Karamatića smo pitali koliko je SDA kredibilan partner u vlasti. On je odgovorio da je SDA nepouzdan partner koji je sam uništio svoj koalicioni kapacitet među bošnjačkim strankama.

"Što se tiče nas u HNS-u, onaj ko sakupi većinu u bošnjačkom korpusu naš je partner za razgovore, bili to SDA ili SDP. Mi se nemamo namjeru baviti time ko treba predstavljati Bošnjake u vlasti", rekao je Karamatić.

Na pitanje koga bi lično odabrao za koalicone partnere, Karamtić je odgovorio da bi izabrao SDA.

"Kada bih imao mogućnost izbora, iskren da budem do kraja, ja bih izabrao SDA. Jednostavno, oni su zbog svoje vojske budžetlija najjeftiniji u pregovorima", poručio je Karamatić.

Nije zadovoljan podrškom vlasti iz Hrvatske

U posljednje vrijeme sve su češće kritike na račun zvaničnih vlasti u Hrvatskoj zbog nedovoljne podrške Hrvatima u BiH. Karamatić je rekao da se moglo mnogo više uraditi posebno u vezi s lobiranjem na međunarodnom planu, ali da Hrvatska ima svojih problema te da nije previše pažnje posvećivala stanju u BiH.

"Ta podrška uglavnom se svodi na načelnu podršku Hrvatima u BiH. Ne očekujem da će se tu bilo šta dramatično promijeniti u periodu koji dolazi", rekao je Karamatić.

Posebno ističe da smatra kako zvanični Zagreb ne bi trebao raditi ništa u vezi s izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH iako Hrvatska ima ustavnu obavezu brinuti se o Hrvatima u BiH. Kako kaže, izmjene Izbornog zakona BiH su unutrašnje pitanje BiH i nije dobro da bilo ko nameće rješenja, bio to Zagreb, Beograd ili Washington.

"U ovu situaciju smo došli upravo zbog toga jer je neko ko se ne razumije u odnose u BiH nametnuo Izborni zakoni BiH. Konkretan da budem, to je uradio OHR. Mislim da je jedino rješenje da Bošnjaci, Hrvati i Srbi sjednu i da se dogovore kakvu zemlju žele i žele li uopće zajedničku zemlju", kazao je Karamatić.

Na pitanje strahuje li da će stranke okupljene oko HNS-a biti izbačene iz vlasti na državnom i federalnom nivou, Karamatić je odgovorio da ne strahuje od takvog scenarija, jer izborni rezultat osigurava HNS-u učešće u vlasti na nivoima kantona.

"Nije pametno pravit vlast na nivou FBiH i države ako ne postoji vertikala. Ja imam dilemu ima li uopće smisla ulaziti u tijela vlasti ako će se hladni rat između tri strane nastaviti i naredne četiri godine. Mislim da ako nema spremnosti na razgovore, da ne treba ni ulaziti u formiranje vlasti i da treba pustiti ovakvu BiH da lagano odumre", rekao je Karamatić.

Šefik Džaferović nije čovjek za ozbiljne razgovore

Što se tiče formiranja Vijeća ministara BiH, on smatra da je već jasno ko ima legitimitet da čini vlast od predstavnika hrvatskog i srpskog naroda te da ostaje nejasno samo ko će iz reda bošnjačkog naroda učestvovati u formiranju vlasti na državnom nivou.

"Vijeće ministara BiH može se formirati brzo jer samo Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrđuje ovaj organ izvršne vlasti. Dom naroda PSBiH potreban je samo kada se smjenjuju članovi Vijeća ministara BiH. Teoretski, Vijeće ministara BiH može biti formirano do kraja godine, a o bošnjačkoj strani isključivo ovisi kada će do toga doći", kazao je Karamatić.

Aktuelni član Predsjedništva BiH Dragan Čović u ovom mandatu često se postavljao i kao zaštitnik interesa srpskog naroda, odnosno vlasti iz Republike Srpske. Karamatića smo pitali i da li očekuje da će se novoizabrani član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik voditi istom politikom kada je riječ o Hrvatima.

"Ja ne bih rekao da je Čović štitio interese RS-a, već Dejtonski mirovni sporazum. Najblaže rečeno nije mudro izbaciti iz vlasti nekoga ko vlada nad pola države, što se dogodilo u ovom mandatu. To se pokazalo kao nefunkcionalno. Nije dobro da dvije strane odlučuju ko će predstavljati treću stranu, što se također dogodilo. Jednostavno, nismo imali vertikalu i taj mandat pokazao se nefunkcionalnim", rekao je Karamatić.

On očekuje da će Dodik istrajati na "dejtonskoj BiH" koja štiti sva tri konstitutivna naroda dodajući kako Hrvati nemaju nijednog člana Predsjedništva BiH. Što se tiče izabranog člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića, Karamatić je kazao kako Džaferovića vidi isključivo kao provoditelja politike Bakira Izetbegovića.

"On će raditi ono što mu kažu stranke i tu sva priča završava. Za bilo kakve ozbiljne razgovore Šefik Džaferović nije adresa, jer zna se s kim se treba razgovarati u SDA", zaključio je Karamatić.