Zastupnik SDP-a
2

Karajbić: Prvo uraditi rebalans budžeta pa pričati o stabilizacijskom zakonu

A. B.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Vlada FBiH je održala sastanak na kojem se razgovaralo o donošenju Stabilizacijskog zakona kojim je predviđen sveobuhvatan set ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa na privredu u Federaciji.
Elvir Karajbić, koji je kao predstavnik SDP-a prisustvovao sastanku, naglasio je za Klix.ba kako nije iznesena nikakva konkretna mjera i kako se isto tako ne može govoriti ni o kakvom zajedničkom stavu sve dok se ne uradi rebalans budžeta Federacije BiH.

"Na sastanku je predstavljeno da se planira napraviti Stabilizacijski fond gdje bi prema procjenama 420 do 515 miliona KM bilo usmjereno za privredu. Međutim, ono što je neozbiljno od Vlade FBiH je to da do sada nije napravila rebalans budžeta i mi smo Vladu Federacije BiH pozvali u ime Kluba SDP-a da što hitnije uputi u parlamentarnu proceduru rebalans budžeta Federacije za 2020. godinu jer je to jedini način da se pomogne radnicima, zaposlenima i nezaposlenima, kao i ljudima u privredi", poručio je Karajbić zastupnik SDP-a u Parlamentu FBiH.

Karajbić je naglasio da je sastanku prisustvovala većina predstavnika političkih stranaka koje čine Vladu FBiH, ali i to da se danas moglo raspravljati samo o virtuelnom setu zakona.

"Nismo dobili nikakav dokument, prijedlog zakona i nijedan papir na današnjem sastanku. Iznijeli smo svoje zahtjeve i mjere i očekujemo da Vlada FBiH kao predlagač sve to razmotri", naveo je Karajbić.

Karajbić je također naveo da će se sjednica Parlamenta FBiH održati u petak naredne sedmice i da ne vidi ništa sporno u tome da se to ne desi.

"U ratnim uslovima je zasijedao Parlament i ne postoji razlog da se otkazuje u sadašnjim uslovima. Predsjedavajući je za petak naredne sedmice zakazao sjednicu i tu ćemo raspravljati o donošenju svih seta mjera, rebalansu budžeta jer se ne smije zaobilaziti Parlament FBiH prilikom izglasavanja takvih odluka", istakao je Karajbić.

Zastupnik SDP-a je dodao da je premijer Federacije BiH Fadil Novalić upitan zbog čega nije počela primjena mjera o stavljanju moratorija na otplatu kredita na šta je on odgovorio da je riječ o lažnoj vijesti.

"Rekao je da Vlada FBiH nije s bankama niti Agencijom za bankarstvo usaglasila moratorije na otplatu kredita. Tražimo od Vlade FBiH da se desi moratorij ili da u parlamentarnu proceduru uputi zakon gdje bi Parlament donio zakon o moratoriju na otplatu kredita u ovoj situaciji", zaključio je Karajbić.