Uvažiti realne prijedloge
13

Vlada FBiH priprema Stabilizacijski zakon; SDA podržala prijedlog i usvajanje do 5. aprila

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije podržava prijedlog Stabilizacijskog zakona Vlade Federacije BiH kojim je predviđen sveobuhvatan set ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije korona virusa na privredu u Federaciji.
SDA je od predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsada Zaimovića i premijera FBiH Fadila Novalića zatražila da već u srijedu organiziraju sastanak s predstavnicima svih parlamentarnih stranaka.

"Od Vlade FBiH se očekuje da uzme u obzir sve realne i provodive prijedloge koje ponude stranke zastupljene u Parlamentu FBiH", saopćeno je iz SDA.

SDA očekuje da se maksimalno intenziviraju rad i konsultacije o prijedlogu Vlade FBiH, kako bi finalni tekst Zakona bio usvojen najkasnije do 5. aprila i stabilizacijske mjere stupile na snagu.

Rebalans budžeta bi trebao biti izvršen polovinom aprila i kroz njega bi se trebalo osigurati 250 miliona KM koji će se naći u stabilizacijskom fondu. To je jučer potvrdila ministrica u Vladi FBiH Edita Đapo.

"Stabilizacijski fond je privremenog karaktera i riječ je o posebnoj budžetskoj stavci. Dakle, neće biti fond kao što je bio za poplave, u kojem smo morali zapošljavati i nove ljude. Cilj stabilizacijskog fonda je da bude na pomoći kantonalnim službama za zapošljavanje i da plati sve doprinose svim uposlenicima i zbog toga pozivam sve poslodavce da ne otpuštaju svoje radnike, jer Vlada FBiH će pronaći modalitete da im isplati naknade", poručila je Đapo.