"U interesu pravde"
0

Karadžiću odobreno učešće u žalbenom pretresu

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: EPA)
Radovan Karadžić (Foto: EPA)
Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične tribunale, koji je naslijedio Haški tribunal, odobrio je Radovanu Karadžiću da se obrati tokom žalbenog pretresa koji je zakazan za 23. i 24. april.

U saopćenju se navodi da je "u interesu pravde da Karadžiću bude odobreno da se obrati pred Žalbenim vijećem i iznese argumente, kao i da Tužilaštvo nije uložilo prigovor".

U saopćenju se podsjeća da Žalbeno vijeće ima diskreciono pravo da, osim pravnim zastupnicima, odobri obraćanje i osobi koja je podnijela žalbu.

Žalbeni pretres zakazan je za 23. i 24. april u Hagu. Karadžić će se obratiti Vijeću u prisustvu svojih pravnih zastupnika.

Radovan Karadžić uložio je u decembru 2016. godine žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH 1992-1995. godine.

Karadžić je u podnesku od 5. januara zatražio od Žalbenog vijeća da mu dozvoli da učestvuje u žalbenom pretresu zajedno sa svojim pravnim zastupnicima. Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.