Potpisali akt
46

Karadžićevo nasljeđe u BiH: Šta traže žrtve od Evropske unije i bh. vlasti

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predstavnici 12 bh. udruženja žrtava agresije i genocida pozvali su danas nadležne institucije u BiH međunarodnu zajednicu da se maksimalno angažiraju na otlanjanju naslijeđa presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića i njegovih sljedbenika.

Potpisali su akt kojeg su uputili na adrese mnogih institucija u i van BiH. Donosimo, u cjelosti, sadržaj akta u kojem je vidljivo kojim su se institucijama obratili.

OHR-u i PIC-u

Zbog svega navedenog, od vas tražimo da u skladu sa svojim mandatom i ovlaštenjima koja proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma naložite vlastima RS da stave van snage anticivilizacijske odluke o imenovanju studentskog doma po ratnom zločincu Karadžiću, te odluke o odlikovanju svih presuđenih ratnih zločinaca. Također tražimo, da koristeći ovlasti koje imate, na nivou Bosne i Hercegovine proglasite Zakon o zabrani negiranja genocida.

Evropskom parlamentu

Zbog svega navedenog, od vas tražimo da usvojite posebnu rezoluciju Evropskog parlamenta o osudi prakse slavljenja i odlikovanja ratnih zločinaca, te da povlačenje anticivilizacijske odluke o imenovanju studentskog doma po ratnom zločincu Karadžiću, povlačenje odluka o odlikovanju svih presuđenih ratnih zločinaca, te donošenje zakona o zabrani negiranja genocida, bude jedan od uslova za otvaranje pregovora o priključenju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Federalnom parlamentu i Parlamentu BiH

Zbog svega navedenog, od vas tražimo da usvojite posebnu rezoluciju kojom će se osuditi i tražiti povlačenje anticivilizacijske odluke o imenovanju studentskog doma po ratnom zločincu Karadžiću i odluke o odlikovanju svih presuđenih ratnih zločinaca.

Vijeću Evropu

Zbog svega navedenog, od vas tražimo da usvojite posebnu rezoluciju kojom će se osuditi i tražiti povlačenje anticivilizacijske odluke o imenovanju studentskog doma po ratnom zločincu Karadžiću i odluke o odlikovanju svih presuđenih ratnih zločinaca, te osuditi praksa negiranja genocida.