Saznaje Klix.ba
215

Karadžićev vojni sudija zvanično smijenjen s pozicije zamjenika glavnog tužioca u Tuzli

A. K.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH donijelo je zvaničnu odluku kojom se Jezdimir Spasojević smjenjuje s funkcije zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli zbog izrečene disciplinske mjere, saznaje Klix.ba.
Spasojević je javnosti postao poznat kao bivši vojni sudija u Bijeljini, kojeg je postavio Radovan Karadžić, a nakon toga i zbog iznošenja neistina putem društvene mreže Facebook na račun svojih radnih kolega u Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli.

Podsjećamo, protiv zamjenika glavnog kantonalnog tužioca Jezdimira Spasojevića vođen je disciplinski postupak zbog komentarisanja na društvenoj mreži Facebook, zatim za nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti, ponašanje u sudu i tužilaštvu ili izvan njih, koje šteti ugledu tužilačke funkcije te bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Odlukom drugostepene disciplinske komisije za tužioce VSTV-a BiH, on je proglašen odgovornim po više tačaka disciplinske tužbe za počinjene disciplinske prekršaje te mu je izrečena disciplinska mjera na osnovu koje se smjenjuje s pozicije zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli te ponovno vraća na mjesto tužioca, uz javnu opomenu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Shodno tome, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH donijelo je zvaničnu odluku kojom se Spasojević smjenjuje s funkcije zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli zbog izrečene disciplinske mjere. Odluka je, kako saznaje Klix.ba, donesena 15. decembra ove godine i već je stupila na snagu te se njom on vraća na poziciju tužioca.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Disciplinski postupak je vezan i za komentar na društvenoj mreži Facebook, koji je Spasojević napisao ispod statusa Ružice Jukić, biše zamjenice predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. U svom komentaru Spasojević je ukazao na navodne nezakonitosti određenih tužilaca i zaposlenika Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Na osnovu toga Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmet, a po naredbi te pravosudne institucije istražitelji Federalne uprave policije su u aprilu ove godine saslušali veći broj tužilaca i uposlenika Tužilaštva Tuzlanskog kantona, što je nezapamćeno u pravosudnoj historiji BiH.

Navodi su dokazani kao neistiniti, a nakon toga je protiv njega podnesena krivična prijava nadležnom tužilaštvu.