{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić: Žalba na presudu po 50 osnova, tvrdi da nije imao pravično suđenje

22.7.2016. u 13:04
86
68
Karadžić: Žalba na presudu po 50 osnova, tvrdi da nije imao pravično suđenje
86
Karadžić: Žalba na presudu po 50 osnova, tvrdi da nije imao pravično suđenje
Foto: EPA
Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić uložio je najavu žalbe na prvostepenu presudu kojom je krajem marta osuđen na 40 godina zatvora.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Karadžić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Karadžić je najavio da će se žaliti po čak 50 osnova.

U popratnoj izjavi koju je novinarima prenio njegov branilac Peter Robinson, Karadžić tvrdi da nije imao pravično suđenje, niti pravičnu presudu pred Haškim tribunalom.

"Sudsko vijeće ga je unaprijed smatralo krivim i, potom, konstruisalo presudu da opravda tu svoju pretpostavku", naveo je Robinson Karadžićev stav.

Nigdje ta nepravda nije bila očiglednija, prema Karadžićevom mišljenju, nego u dijelu presude kojom je osuđen za genocid u Srebrenici.

"Vijeće je izvelo zaključak da je imao namjeru ubiti zarobljenike iz Srebrenice na osnovu svoje interpretacije jednog šifrovanog telefonskog razgovora. Takvo izvođenje zaključka je neosnovano i netačno te je i presuda nepravična", tvrdi Karadžić, a prenosi BIRN.

To je prisluškivani telefonski razgovor koji je 13. jula 1995. Karadžić vodio s Miroslavom Deronjićem, svojim povjerenikom za Srebrenicu, o sudbini hiljada zarobljenika iz Srebrenice koji su tog dana bili dovedeni u Bratunac. Sutradan su iz Bratunca prebačeni na više lokacija u okolini Zvornika, gdje su narednih dana, prema presudi, bili organizovano strijeljani.

U današnjoj izjavi Karadžić ponovo tvrdi da je prije tačno 20 godina postigao sporazum s američkim izaslanikom Richardom Hoolbrukom da mu neće biti suđeno pred Tribunalom.

Tu tvrdnju su sudije Tribunala na početku procesa odbile kao irelevantnu za postupak. Karadžić to tumači kao prvi znak da oni koji sprovode takozvanu međunarodnu pravdu ignorišu zakone i činjenice kada im to odgovara.

Uprkos tome, Karadžić je, prema sopstvenom uvjerenju, umjesto da odbaci sud kao ilegalan, sarađivao i bio u potpunosti uključen u suđenje pred Tribunalom.

"Predsjednik Karadžić je iskreno vjerovao da će njegovo suđenje biti primjeran proces u kojem će međunarodna zajednica utvrditi istinu o ratu u Bosni. Umjesto toga, on je bio podvrgnut političkom procesu koji je osmišljen jednostavno da potvrdi demonizaciju njega i bosanskih Srba kao naroda", naveo je bivši predsjednik RS.

Poslije petogodišnjeg suđenja i osmogodišnjeg boravka u pritvoru, on ocenjuje da je "međunarodna pravda propao projekat".

"Sudije koje znaju malo o regionu, njegovoj kulturi, njegovim jezicima ili njegovoj istoriji, upotrebljavaju procedure koje su strane onima u regionu, sprovode suđenja na stranom jeziku i dolaze do zaključaka koji su strani onome što u regionu znaju da je istina. Nije čudno što zemlje poput SAD-a, Rusije ili Kine odbijaju dozvoliti da se njihovim građanima sudi na ovaj način", naglašava Karadžić.

On je izrazio i uverenje da "postojanje međunarodnih sudova sigurno neće utjecati na ponašanje svjetskih lidera niti će ih u bilo čemu odvratiti, niti će oni sklopiti bilo kakav sporazum s međunarodnim posrednikom, ako znaju da ionako neće imati pravično suđenje".

"Karadžić poziva svjetske lidere da iniciraju reviziju i ponovno razmotre čitav projekat međunarodne pravde koji je postao predtekst za upotrebu pravnog sistema u političke svrhe", zaključuje se u izjavi koju je jutros objavio njegov advokat Robinson.

O Karadžićevoj žalbi, koju je jutros najavio, odlučivat će Apelaciono vijeće sudskog Mehanizma u Hagu koji je pravni nasljednik Haškog tribunala. Za odluku ne postoji rok.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: