BiH
0

Karadžić traži uvid u javna svjedočenja sa Suda BiH

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Haški optuženik Radovan Karadžić zatražio je od vlasti BiH da mu se omogući uvid u javna svjedočenja i dokazne materijale koji su korišćeni u postupcima pred odjeljenjem za ratne zločine Suda BiH, objavljeno je večeras u Haškom tribunalu.

U pismu ambasadoru BiH u Hagu, Karadžić navodi da su mnogi događaji koji se pominju u njegovoj optužnici bili predmet suđenja za ratne zločine pred Sudom u BiH i naglašava da su mu svjedočenja i dokazi potrebni kako bi na adekvatan način identifikovao svjedoke svoje odbrane.

Na Karadžićevoj listi nalaze se imena 81 svjedoka iz 13 predmeta, koji se odnose na opštine Bratunac, Foča, Hadžići, Ključ, Novo Sarajevo, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Vlasenica, Vogošća, Srebrenica i Zvornik.

U odvojenom podnesku, Karadžić je sudsko vijeće obijavestio da se žalio na odluku kojom je šef Odjeljenja za pravnu pomoć i pritvor (OLAD) odbio zahtjev odbrane da se referentu za predmet Aleksandaru Stevanoviću omogući da otputuje u Kanadu, da intervjuiše potencijalnog svjedoka odbrane Čedu Kljajića.

Kljajić je bio zamjenik ministra inozemnih poslova RS u periodu na koji se odnosi optužnica, od 1992. do kraja rata u BiH 1995. Na osnovu uvida u intervju koji je Kljajić ranije dao tužilaštvu, Karadžić je, kako navodi, zaključio da on ima informacije koje bi mogle imati značaja za odbranu.

"Kljajić ima saznanja o naporima da se osude i kazne počinici zločina nad muslimanima, kao i o naporima lokalnih vlasti da kontrolišu kriminalne elemente koji su činili zločine protiv Srba u toku rata na različitim lokacijama", navodi se u podnesku.

Karadžić insistira da intervju obavi Stevanović jer je, poslije glavnog pravnog savjetnika Pitera Robinsona i Marka Sladojevića, on najbolje upućen u predmet i govori isti jezik kao Kljajić.
Iz dokumenta proizlazi da se šef OLAD-a protivi da u Kanadu putuje Stevanović zato što nema iskustvo istražioca, dok Karadžić insitira da su svi drugi njegovi savjetnici i pomoćnici angažovani na pripremama odbrane u regionu, te da bi bilo skuplje da oni putuju iz BiH u Kanadu, nego Stevanović iz Haga.