BiH
133

Karadžić: Sudijama je istekao mandat

Klix.ba
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Ratni zločinac Radovan Karadžić je zatražio izuzeće svih sudija zaduženih za njegov slučaj pred Haškim tribunalom, uz obrazloženje da im je istekao mandat, saopšteno je iz Haga.

Bivši predsjednik Republike Srpske je u jučer uloženom podnesku naveo da je Generalna skupština UN 16. jula 2010. godine produžila na četiri godine mandat predsjedavajućem sudiji O-Gon Kwonu, sudijama Howardu Morissonu i Melville Bairdu i rezervnom sudiji Flaviji Latanci, i taj mandat je, prema njegovom tumačenju, prestao da važi 16. jula ove godine.

Vijeće sigurnosti UN je, u medjuvremenu, rezolucijom produžio mandat sudijama do 31. decembra 2014, ali Karadžić tvrdi da za to nije imao nadležnost, koja, prema statutu Tribunala, pripada isključivo Generalnoj skupštini.

Karadžić je pred Haškim sudom optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH 1992-1995.

Uhapšen je u julu 2008. godine, a suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Iznošenje završnih riječi u prvostepenom postupku predviđeno je za septembar i oktobar ove godine.

Karadžić se sam brani pred Tribunalom.