Svjedočenje o Markalama
0

Karadžić pokušavao osporiti zaključke vještaka Zečevića

Sarajevo-x.com
Berko Zečević
Berko Zečević
Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, u nastavku suđenja nastojao je da ospori stručnost vještaka Berke Zečevića o određivanju pravca ispaljivanja projektila, kao i njegove zaključke o upotrebi modifikovanih aviobombi, prenosi BIRN - Justice Report.

Vještak balističke struke, Berko Zečević sačinio je ekspertski izvješaj o eksploziji na sarajevskoj pijaci Markale 5. februara 1994. godine, kada je poginulo 66, a ranjeno više od 140 ljudi. Granata je, prema optužnici, ispaljena s položaja Vojske Republike Srpske, što Karadžić negira.

"Ja sam iza sebe imao 17 godina rada u vojnoj industriji. Smatrao sam da je moguće procijeniti pravac iz kojeg je doletio projektil", rekao je Zečević na Karadžićevo pitanje zbog čega je mislio da može bolje uraditi analizu od policije i UNPROFOR-a.

Zečević je potvrdno odgovorio na Karadžićevo pitanje da li je lice mjesta, gdje je stigao dan nakon eksplozije, bilo "očišćeno i značajnije izmijenjeno".

Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske, na teret je stavljeno širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva. Tužilaštvo ga tereti za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1992. do 1995. godine u BiH.

Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi je Zečevića pitao da li je ekspert za određivanje pravca i razdaljine ispaljivanja projektila, te koliko je ekspertiza te vrste imao prije Markala.

"Prije toga sam imao hiljadu ispaljenih raketa i bojevih glava na poligonu. U miru nema potrebe da se ispituju takve stvari", rekao je Zečević, koji je prije rata radio u fabrici namjenske industrije "Pretis", a sada je šef Katedre za odbrambene tehnologije Mašinskog fakulteta u Sarajevu.

Osim o Markalama, Zečević je sastavio i izvještaj o upotrebi modifikovanih aviobombi sa aerosolnim punjenjem koje je Vojska Republike Srpske (VRS) koristila u Sarajevu tokom 1994. i 1995. godine, o čemu ga je Karadžić detaljno ispitivao.

Zečevićev zaključak da je modifikovana aviobomba sa aerosolnim punjenjem, ispaljena na zgradu Televizije Sarajevo, nakon dva rikošea pala i eksplodirala na zidu televizijskog studija. Karadžić je nastojao da ospori, tvrdeći da se projektil po vještakovom tumačenju ponašao kao "suhi list".

"U izvještaju ste naveli da su dva čovjeka tri metra od eksplozije preživjela sklonivši se iza jednog stuba, a juče ste rekli da stub ne može da zaštiti od aerosolnog punjenja", rekao je Karadžić, na šta je vještak kazao da je on samo prenio ono što su mu rekli očevici kada je došao na lice mjesta.

Osim toga, kako je dodao Zečević, u Sarajevu se susreo i s drugim slučajevima koji su za njega kao naučnika "nestvarni". Zečević je naveo slučaj 12-godišnjakinje koja je preživjela, kako je kazao, eksploziju granate koja je pala sedam metara od nje.

Nastavak suđenje je zakazan za četvrtak, 24. februar.