{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić nastavlja unakrsno ispitivati Molea

S
18.8.2010. u 07:59
0
6
Karadžić nastavlja unakrsno ispitivati Molea
0
Karadžić nastavlja unakrsno ispitivati Molea
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić danas će pred Haškim tribunalom nastaviti da unakrsno ispituje pukovnika Richarda Molea, svjedoka Tužilaštva.
Mole je tokom jučerašnjeg svjedočenja na suđenju Karadžiću rekao da je tokom rata u BiH "postojao izražen antisrpski stav" sa kojim se, kao vojni posmatrač UN u Sarajevu, susretao "ne samo u medijima, već i u širim okvirima, odnosno kod predstavnika međunarodne zajednice".

Na Karadžićevo pitanje da li je izvještavanje medija bilo netačno, Mole je istakao da "ima vrlo izražen stav u vezi sa tumačenjem događaja" o sukobima u BiH i da je bio kritičan u odnosu na izveštavanje medija.

Mole se saglasio da je Vojska RS formirana 20. maja, a da je rat počeo 6. aprila 1992. godine, te da su u tom periodu "lokalni komandanti i stanovništvo postavili linije fronta, prije nego što je formiran Sarajevsko-romanijski korpus".

Richard Mole ranije je u Hagu svjedočio na suđenju nekadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislavu Galiću i njegov iskaz je u pisanoj formi uvršten u dokazni materijal u predmetu protiv Karadžića.

Sudsko vijeće odobrilo je Karadžiću da, uz ranije odobrena tri sata, još 30 minuta unakrsno ispituje ovog svjedoka.

Karadžića haška optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: