|

Karadžić "jedva čeka" da svjedoči u vlastitu odbranu

Karadžić "jedva čeka" da svjedoči u vlastitu odbranu
1
F
FENA
19.12.2013. u 14:00
36
komentara
1

dijeljenja
Karadžić "jedva čeka" da svjedoči u vlastitu odbranu Radovan Karadžić
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić, optužen za genocid počinjen u BiH, rekao je kako jedva čeka da svjedoči u svoju odbranu, saopćio je u četvrtak BIRN-Justice Report.
"Jedva čekam da svjedočim, vjerujte", kazao je Karadžić tokom današnjeg kratkog ispitivanja svjedoka odbrane Sime Miškovića.

Po riječima njegovog pravnog savjetnika Petera Robinsona, Karadžić želi da svjedoči, kao posljednji svjedok, krajem februara ili početkom marta, prenosi BIRN.

U sudnici je rečeno i da će odbrana generala Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS-a, uložiti žalbu na odluku kojom ga je sud nedavno obavezao da svjedoči u odbranu Karadžića.

Karadžić i Mladić su, podsjeća BIRN, optuženi za genocid počinjen nad oko 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, progon muslimanskog i hrvatskog stanovništva širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tokom kratkog jutrošnjeg zasjedanja, Karadžić je okončao dodatno ispitivanje Miškovića koji je 209. svjedok odbrane.

Mišković, koji je 1992. bio lider Srpske demokratske stranke u Prijedoru, izjavio je da politika ove stranke prema nesrpskom stanivništvu bila zalaganje "za mirno rješenje i dogovor u skladu s izbornim rezultatima".

Svjedok je kazao i da je Karadžićev stav bio poštovanje Ustava i zakona. Kao dokaz za to, optuženi je u sudnici prikazao dva dokumenta o "aboliciji" i "pomilovanju" prijedorskih Bošnjaka. Suđenje Karadžiću bit će nastavljeno poslije novogodišnje pauze, 16. januara 2014. godine, saopćio je u četvrtak BIRN-Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...