{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ratko Mladić uskoro na klupi za svjedoke

8.1.2014. u 20:11
0
55
Ratko Mladić uskoro na klupi za svjedoke
0
Ratko Mladić uskoro na klupi za svjedoke
Ratko Mladić
Radovan Karadžić obavijestio je Ured registrara Haškog tribunala da bi Ratko Mladić trebao započeti svjedočenje u korist Odbrane u utorak, 28. januara.
Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Karadžić u podnesku je naveo da predlaže da Mladić “zbog lošeg zdravstvenog stanja” svjedoči od 9 do 10.30 ujutro onoliko dana koliko bude potrebno.

Odluku da Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), svjedoči u korist Karadžićeve Odbrane Sudsko vijeće Haškog tribunala je donijelo 11. decembra prošle godine, nakon što je odbilo njegovo protivljene i izdalo obavezujući nalog.

Karadžiću i Mladiću se u odvojenim postupcima sudi za genocid počinjen u Srebrenici 1995., progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida 1992., terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nakon što je Sudsko vijeće naložilo Karadžiću da prije okončanja izvođenja svojih dokaza u spis uvede dokaze koji “mogu biti relevantni pri određivanju visine kazne”, Odbrana je zatražila od šefa pritvorske jedinice da napiše izvještaj o Karadžićevom ponašanju u pritvoru.

“Ovaj izvještaj je potreban kako bi potkrijepio stav Karadžića da se njegovo odlično ponašanje tokom pritvora treba cijeniti kao olakšavajuću okolnost u slučaju da bude osuđen”, navodi se u podnesku Odbrane.

Radi ocjene olakšavajućih okolnosti, Karadžić je također predložio ulaganje u spis 12 pisanih iskaza svjedoka – među kojima su njegova supruga i kćerka – a koji govore o njegovom navodnom sporazumu sa američkim diplomatom Richardom Holbrookeom.

“Ovi svjedoci govore o navodnom sporazumu Holbrookea i Karadžića, prema kojem se optuženom neće suditi ukoliko napusti javni život”, stoji u podnesku Karadžića.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno naredne sedmice, kada će iskaz dati novi svjedoci Odbrane.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: