Herbert Okun
0

"Karadžić govorio o nemogućnosti zajedničkog života u BiH"

FENA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Američki diplomata Herbert Okun, zamjenik nekadašnjeg specijalnog izvjestioca UN-a za Balkan Cyrusa Vancea, izjavio je u petak u Haškom tribunalu da mu je Radovan Karadžić u više navrata govorio da "različite nacionalnosti ne mogu živjeti zajedno u BiH i da moraju biti razdvojene".

"Doktor Karadžić je u više navrata rekao da različite nacionalnosti ne mogu živjeti zajedno u BiH i da moraju biti razdvojene. Rekao je da će jednog dana u budućnosti to biti moguće, ali da sada ne mogu zajedno da žive", kazao je američki diplomata na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

On je iznio mišljenje, bazirano na izvještajima koje je podnosio i boravku na terenu, tokom sukoba u BiH, da je Karadžić kontrolisao vojne snage RS-a.

Svjedok je govorio i o razgovoru Vancea s nekadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o Željku Ražnatoviću Arkanu.

"Arkan je bio vođa jedne posebno okrutne paravojne grupe i Vance je pitao Miloševića šta je s Arkanom na Drini, jer je čuo da njegove snage djeluju na zapadnoj obali Drine", kazao je svjedok i naveo da mu je Milošević odgovorio da Arkan nije na Drini.

"Milošević je rekao da Arkan nije na Drini ili u Bijeljini. Kazao je "možda je neko negdje". To je bio tipičan njegov odgovor", ispričao je Okun.

Povodom nepotpisivanja Vance-Owenovog plana, svjedok je rekao da ga nisu potpisali Bošnjaci i Srbi.

" Karadžić je rekao - "prihvatio sam devet principa i najveći dio karte. Ako se ljudi mogu demokratski izjasniti mi ćemo to prihvatiti", naveo je Karadžićeve riječi Okun, dodavši da je lord Owen taj odgovor shvatio kao odbijanje plana.