{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Karadžić danas ispituje holandskog novinara i šefa pregovaračke misije

S
19.5.2010. u 08:23
0
7
Karadžić danas ispituje holandskog novinara i šefa pregovaračke misije
0
Karadžić danas ispituje holandskog novinara i šefa pregovaračke misije
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu bit će nastavljeno danas izvođenjem novog svjedoka tužilaštvo - holandskog novinara i nekadašnjeg ratnog izvještača "Sky Newsa" iz BiH i Hrvatske Arnouta Van Lyndena.
Glavno ispitivanje trajat će dva sata, a Karadžić je za unakrsno ispitivanje tražio deset sati, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Van Lynden je ranije u Tribunalu svjedočio na suđenjima generalima Stanislavu Galiću i Momčilu Perišiću, nekadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, te funkcioneru Republike Srpske Krajine Milanu Martiću.

Nakon njega, svjedočit će Colm Doyle, koji je od oktobra 1991. do marta 1992. godine bio šef Evropske posmatračke misije za BiH, a zatim do avgusta 1992. lični izaslanik mirovnog pregovarača lorda Petera Carringtona.

Doyle je ranije svjedočio na suđenju Miloševiću i generalu bivše JNA Pavlu Strugaru, a njegov iskaz se odnosi na događaje u Sarajevu i okolini 1992. godine, njegovo iskustvo u kontaktima sa Karadžićem, kao i na opštu situaciju u BiH u tom periodu.

Bivši predsjednik RS optužen je za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Izvođenje dokaza optužbe počelo je 13. aprila i do sada je saslušano šest svjedoka.

Žalbeno vijeće izreći će danas presudu u predmetu protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ljubeta Boškoskog i bivšeg policajca Johana Tarčulovskog.

Pretresno vijeće je u julu 2008. godine proglasilo Tarčulovskog krivim da je naredio, planirao i podsticao zločine počinjene između 12. i 15. avgusta 2001. godine, kada je policijska jedinica pod njegovom kontrolom ušla u selo Ljuboten, pucala i ubila šestoricu nenaoružanih Albanaca i teško zlostavljala 13 drugih žitelja.

Tarčulovski je osuđen na 12 godina zatvora, dok je Boškoski oslobođen svih optužbi za propuste da se istraži zločin i kazne počinioci. Tužilaštvo se nije žalilo na presudu Tarčulovskog, dok je njegova odbrana tražila oslobađajuću preusudu ili, alternativno, umanjenje kazne.

U slučaju Boškoskog, optužba je zatražila da se on proglasi kivim za ubistvo, bezobzirno razaranje i nehumano postupanje. U nalogu o rasporedu se ne navodi da li je Boškoski pozvan da prisustvuje izricanju žalbene presude. Johan Tarčulovski nalazi u se pritvoru od hapšenja 16. marta 2005. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: