BiH
40

Kaplan: Skidanje dasaka sa Zemaljskog muzeja dokaz pravne države

Anadolija
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Skidanje drvenih dasaka sa glavnog ulaza u zgradu Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu je dokaz da pravna država funkcioniše, istakao je za Anadolu Agency (AA) Salmir Kaplan, ministar kulture i sporta Federacije BiH. 

On je naglasio kako je to rezultat "pravnog pritiska Vlade Federacije BiH, ali prvenstveno Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se djelovanje Zemaljskog muzeja BiH vrati u zakonske okvire". 

"Postavljanje dasaka s ciljem sprečavanje ulaska u Zemaljski muzej bio je samo jedan od momenata kada je počinjeno krivično djelo oštećenja nacionalnog spomenika. Prekršene su i zakonske odredbe koje se odnose na organiziranje štrajka, jer je jasno na koji način se to legalno radi. U Zemaljskom muzeju imamo i krivična djela lažnog predstavljanja, samovlašća, protuzakonitog djelovanja i postupanja. Ovo što je urađeno je samo prvi pozitivan korak i sigurno da na taj način pitanje Zemaljskog muzeja nije riješeno", naglasio je Kaplan. 

Ministar kulture i sporta FBiH nije mogao precizirati kada će Zemaljski muzej BiH ponovno otvoriti svoja vrata za posjetitelje.  Ono što će u narednom period morati biti riješeno, naveo je Kaplan, je pitanje statusa Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH. 

"Tromjesečni mandat Upravnog odbora Zemaljskog muzeja BiH, koji je imenovala Vlada FBiH u svojstvu vršilaca dužnosti, je istekao. O tome ćemo razgovarati na sjednici Vlade FBiH u srijedu ili četvrtak. Konsultovat ću se sa ostalim članovima Vlade kako bismo vidjeli šta se može uraditi. Činjenica je da su dosadašnji članovi UO Zemaljskog muzeja BiH bili spriječeni u obavljanju vršenja dužnosti", naglasio je Kaplan. 

Ministar kulture i sporta FBiH istakao je kako je Vlada FBiH za uposlene u šest institucija kulture od značaja za BiH riješila stanje: ranije je uplaćeno 50 posto izdvojenih sredstava, a prije dva dana Ministarstvu finansija i trezora FBiH dat je nalog da prebaci i preostalu polovinu novca. Kaplan ističe da je to trebalo biti riješeno čak i danas, odnosno da je svih šest kulturnih institucija sa kojim je Vlada FBiH potpisala ugovore, trebalo dobiti sredstva na račun. 

"Iz Zemaljskog muzeja BiH jedan od ključnih razloga protivljenja bio je jer, kako su tvrdili, ne znaju kada će dobiti sredstva za plaće uposlenih. Vlada FBiH je osigurala 300.000 KM što je dostatno da se pokriju potrebe za ovu godinu. Naše aktivnosti prema kojim smo zaokružili isplatu sredstava na osnovu ugovora, najbolje demantuju da oni koji su bili protivnici u Zemaljskom muzeju, nisu bili u pravu. Jer, da Vlada FBiH nije uskočila sa interventnim sredstvima, ko zna šta bi se do sada desilo sa institucijama kulture od značaja za državu BiH", ocijenio je Kaplan. 

On je istakao kako je na spiskovima Zemaljskog muzeja BiH bilo 65 uposlenika, ali da su neki u međuvremenu otišli u penziju, a dio našao i drugi posao, tako da bi sredstva od 300 hiljada KM zasigurno bila dovoljna za isplatu "ne tri, nego četiri ili pet plaća". 

Ministar kulture i sporta FBiH istakao je kako će se stavka za Zemaljski muzej BiH u narednim godinama, bez obzira na to koja će vlast biti u mandatu,, samo povećavati. Bilo je važno, podcrtava Kaplan, samo projicirati budžetsku stavku za Zemaljski muzej BiH prvi puta u budžetu, što je učinjeno prošle za ovu godinu.