BiH
13

Kaplan: Ne postoji idealno rješenje za sedam institucija kulture

FENA
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan sastao se danas u Sarajevu sa specijalnom izvjestiteljicom Ujedinjenih nacija Faridom Shaheed, koja od 13. maja boravi u Bosni i Hercegovini kako bi procijenila osiguravanje prava u oblasti kulture, pristup kulturnoj baštini i omogućavanje sudjelovanja u kulturnom životu svim građanima.

Izvjestiteljica Shaheed i ministar Kaplan razgovarali su o stanju u kulturi u Bosni i Hercegovini, zaštiti spomenika, radu Zavoda za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine, te saradnji Ministarstva sa državnom Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika.

Ministar je upoznao izvjestiteljicu Shaheed o problemima s kojima se suočavaju Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zavod za zaštitu spomenika, na određenim lokalitetima koji su nacionalni spomenici.

Izvjestiteljica Shaheed je bila posebno zainteresovana za problem sedam kulturnih institucija s nerješenim formalnopravnim statusom, te mogućim rješenjima.

Ministar Kaplan je istakao da idealno rješenje ne postoji, s obzirom na to da su stavovi koji dolaze iz Sarajeva i Banje Luke oprečni.

Izvještaj o stanju kulturnih prava u Bosni i Hercegovini će biti prezentiran Vijeću za ljudska prava pri UN-u 2014. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.