Kultura
2

Korak ka rješavanju problema sedam institucija kulture u BiH

Klix.ba
Zemaljski muzej (Foto: Klix.ba)
Zemaljski muzej (Foto: Klix.ba)
Federalna ministarstva kulture i sporta, obrazovanja i nauke, pravde i finansija imaju obavezu da u narednom periodu formiraju radnu grupu koja će izraditi prijedlog zakona kojim bi se trajno riješilo pitanje osnivačkih prava institucija kulture u BiH.

Ministri Salmir Kaplan i Damir Mašić danas su Vladi FBiH dostavili informaciju o stanju u kojem se nalazi sedam institucija kulture u BiH.

Podsjetimo, zbog neriješenog pravnog statusa Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Umjetnička galerija BiH, Kinoteka BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka i Biblioteka za slijepe i slabovidne osobe godinama imaju probleme sa finansiranjem zbog čega je 4. oktobra prošle godine zatvoren Zemaljski muzej.

U Informaciji ministara je konstatirano da se ove institucije nalaze u izuzetno teškoj materijalnoj situaciji i da su pred zatvaranjem.

Na osnovu ove informacije, Vlada FBiH je zadužila federalna ministarstva obrazovanja i nauke te kulture i sporta da Federalnom ministarstvu finansija dostave zahtjev za izdvajanje sredstava kao hitnu podršku za rad ovih institucija.